Иван Поповски – Джовани показва морски пейзажи в Пловдив

Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски – Джовани представя своя изложба в Пловдивския културен институт. Официалното откриване е тази вечер, от 18:00 часа.

В рамките на един месец, посетителите на Пловдивски културен институт ще имат възможност да се насладят на 25 невероятни морски пейзажа. Именно морето безкрайните настроения на своя свят заема сериозно място в творчеството на художника.

Иван Стефанов Поповски е роден през 1925г. в България. Завършва Художествената академия в София със специалност живопис при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Член е на СБХ от 1960г. Живее и работи в Пловдив като е дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Преподавал е на няколко поколения. много от учениците му днес са известни художници, архитекти и изкуствоведи, кат Васил Стоев, Тодор Шекерджиев, Красимир Линков и др.

Поповски работи в областта на композицията, портрета, пейзажа и натюрморта и участва във всички регионални и  национални изложби, както и в редица международни – в Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и много други.

Негови творби са притежание на Националната Художествена Галерия, на Градските Художествени галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра, а съшо и на частни колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария и Гърция.

Иван Поповски е носител на ордени I-ва и II-ра степен „Кирил и Методий“, като художник, Втора награда-живопис на Национална изложба на учителите и Награда „Пловдив“ 2001г. за изобразително изкуство.

Подобни статии

Top