Ивелина Василева: Вземат се мерки за нивата на реките

Състоянието на речните нива се следи непрекъснато от басейновите дирекции по места. Данните се обобщават в МОСВ и се предоставят на областните администрации и на кметовете на общините, за да се вземат всички мерки и да се ограничи риска за населението, както и материални щети. Това заяви в Пловдив министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя допълни, че в последните дни реките в Северозападна, Централна и Северна България са повишили нивата си, но критични участъци няма.

„Реките са около и над прага си за високи води. Повишени са нивата на Стара река при Казанлък и река Янтра. За днес и утре съгласно прогнозата на НИМХ се очакват валежи основно в Северна България – от порядъка на пет до седем литра на квадратен метър, докато в Централната част на България очакваните валежи са от порядъка на около 10-15 литра на квадратен метър“, каза още Ивелина Василева.

Според нея властите по места са реагирали адекватно. В местата с повишени речни нива са били сформирани кризисни щабове, а вчера е бил представен Националният доклад за околната среда. Данните в него са показали подобряване чистотата на въздуха, включително и в Пловдив.

„Това се дължи на проекти, свързани с подобряване на градската среда, на пътната инфраструктура, редовното миене на улиците, осигуряването на алтернативен транспорт, изграждането на повече зелени пояси и паркове, които поглъщат фините прахови частици и замърсяването на въздуха“, посочи министърът.

Василева бе в Пловдив, за да гледа представлението на актьорите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека „Яко е да си еко“, което е част от информационно-образователната кампания на МОСВ за изграждане на екологично възпитание у подрастващите.

Подобни статии

Top