Ивелин Попов е футболист №1 на Пловдив за 2023 година

Капитанът на Ботев бе избран в анкетата на спортните журналисти и „Темпо Нюз“, негови подгласници са вратарят Динко Хоркаш и бившата звезда на Локо Джовани Бариани

Капитанът на Ботев (Пловдив) Ивелин Попов бе избран от спортните журналисти за „Футболист на годината“ на Пловдив за 2023 година. Това стана в традиционната анкета на информационна агенция „Темпо Нюз“ и електронното онлайн издание TempoNews.net.

За разлика от миналата година, този път победителят спечели убедително приза, с голяма преднина в класацията. В битката за първото място Попов събра 133 точки, с цели с 82 точки повече от вратаря на Локомотив (Пловдив) Динко Хоркаш, който остана втори с 51 точки.

Третото място с 35 точки заслужи доскорошната звезда на Локомотив (Пловдив) Джовани Бриани, като бразилската перла изпревари с със 7 точки екснападателя на Ботев (Пловдив) Антоан Бароан, събрал 28 точки.

На петото място с 16 точки се нареди капитанът на Локомотив (Пловдив) и трикратен победител в анкетата – Димитър Илиев.

Шести с 14 точки остана направилият силен сезон вратар на Ботев Хидайет Ханкич, а  след него с по 11 точки се наредиха съотборниците му Атанас Чернев и Самуел Акере.

Девети с 6 точки е бившият таран на Локомотив (Пловдив) Георги Минчев. 

Любопитното е, че място в анкетата намериха голмайсторите на Марица и Спартак Веселин Марчев и Георги Лазаров, Християн Петров от ЦСКА-София, Евандро, Петър Андреев, Серкан Юсеин, Кристиян Колев и Ангел Лясков.

Общо 51 спортни журналисти от 35 медии гласуваха тази година в седмото поредно издание на анкетата „Футболист №1 на Пловдив“, като те лично дадоха своя вот за призьорите.

В номинациите на спортните журналисти Ивелин Попов бе поставен от 38-ма “пишещи братя” на първото място, а от 7 на второто. Хоркаш пък бе определен за №1 от 10 журналисти, а в 9 бланки той бе класиран втори.

Нека припомним, че победителят Ивелин Попов е ставал 3 пъти футболист №1 на България – за 2015, 2016 и 2017 година. През това време – до 2019 година, 36-годишният атакуващ халф бе капитан на националния отбор на България.

Ето още малко от визитката му: Попето, както го наричат във футболните среди, е роден на 26 октомври 1987 година в София, юноша е на Септември и Левски. Настоящият капитан и лидер на Ботев е играл с добър успех в турския Газиантепспор, както и в руските елитни клубове Кубан (Краснодар), Рубин (Казан), Росто и Спартак (Москва) и  ФК Сочи.

В досегашните анкети на медията Тодор Неделев на 2 пъти спечели приза – през 2017 и 2018 година, а Димитър Илиев – 3 пъти поред – през 2019-та, 2020-та и 2021-ва година. През 2022-ра година победител в традиционната класация пък стана бившият нападател на Локомотив (Пловдив) и настоящ играч на ЦСКА 1848 – Бирсент Карагерен.