Игра на дронове в Пловдив: Иван Попов (СНИМКИ)

Прогресът си е прогрес и никой не може да го спре! Дроновете са най-новото чудо на техниката, в което се влюби половината свят, а на тези, които все още не разбират предназначението на летящата над главите им машинка, препоръчваме горещо следващите редове. 

26-годишният пловдивчанин Иван Попов е един от първите в града под тепетата, който се занимава професионално със заснемане от въздуха.

Завършил е Макроикономика в Пловдивския университет, но споделя, че фотографията винаги му е била слабост. В 8 клас е имал обикновен фотоапарат, а като студент в 1 курс събира пари, за да си купи по-висок клас техника.

Преди няколко години започва да гледа клипове в интернет и открива, че въздушната фотография набира популярност, като на Запад дроновете се използват за снимане главно на различни филмови и музикални продукции.

Купува дрона през януари 2015-та, тогава на цена 6500 лева. Джойстикът към нея е 1200 лева, а батериите са около 400. Машинката тежи около 4 килограма, тип „квадракоптер“ (с 4 перки), може да снима в закрити помещения, стига да не е твърде тясно и дори при силен вятър се отклонява съвсем леко, защото е висок клас.

По думите на Иван дронът е много лесен за управление, в началото се е упражнявал на игрищата до Руската гимназия през почивните дни. Още с първия опит е излетял успешно и е направил една обиколка без проблем.

По-трудно е финото управление, когато искаш да заснемеш определени детайли и да реализираш детайлите си, казва пловдивчанинът.

Дронът не се нуждае от някаква специална грижа, единствено следя да е почистен, споделя Иван. Признава, че където и да отиде, веднага предизвиква вниманието не само на децата, но и на техните родители, баби и дядовци.

Държи да се знае обаче, че когато дронът се приземява, е опасно около него да има малчугани, затова винаги предупреждава възрастните да пазят децата и да не им позволяват да протягат ръчички и да се насочват към машината, докато тя е устремена към земята.

Най-лошото, което може да се случи на дрона, когато е във въздуха, е да бъде нападнат от птици, но за щастие, това засега не се е случвало, казва Иван. Батерията издържа около 20 минути, след което трябва да бъде сменена с нова.

Иван е снимал на много и интересни места – различни забележителности, земеделски площи, масови градски празненства, лични събития като сватби и абитуриентски балове. Интересът към работата му е голям, особено през летните месеци.

Когато се снимат земеделски площи например, се получават изображения подобни на тези в Google earth, но много по-детайлни. През април Иван и екипа му са снимали горски масив от няколко хиляди декара. През есента пак ще го снимат отново, за да видят каква е разликата в растителността и така да направят проучване.

Едно от последните му вълнуващи преживявания е било на паметника Шипка, като част от екипа, където фотографа Димитър Дардов направи уникалния кадър на абитуриентката с българския флаг, който стана хит в социалните мрежи.

Иван смята да остане  и да се развива в България, като се надава да се появи достойна конкуренция и млади хора, които да работят по професионални стандарти.

Категоричен е, че дори ако му предложат много пари, не би снимал някой, за да го компрометира, тъй като не е конфликтна личност и смята, че личното пространство трябва да се уважава. Иван е благодарен на колегите, с които работи, годеницата му за голямата подкрепа, и не на последно място – на своите родители.

Снимки: skyviewu.com

Подобни статии

Top