Идея за Етнографски комплекс в Първенец се роди на изложба в Пловдив

В село Първенец, област Пловдив, да бъде изграден Етнографски комплекс по подобие на „Етъра”, предложи на откриването на Великденската изложба на РЗК в галерия „Занаяти“ бившият областен управител на Пловдив Здравко Димитров.

При откриването на изложбата пространството му се стори твърде малко за творбите на занаятчиите и депутатът предложи да се потърси ново по-голямо, където изделията да се представят като постоянна експозиция.

„В Етнографския комплекс ще продължат живота си замиращите стари занаяти. Ще могат да се обучават деца, ръчната работа на майсторите ще оживява и така ще се запазят българските традиции“, посочи Димитров.

При споменаване на тази възможност, творците дошли на откриването, се обединиха около идеята да се създаде работна група, която да подготви идейният проект за Етнографския комплекс. След това самият Димитров ще внесе предложението за разглеждане в Комисията по култура.

Пловдивският депутат е човекът, подал за пръв път ръка на пловдивските занаятчии за тяхната първа голяма изложба преди три години. „Изложбата тогава беше наистина грандиозна. Това запали искрата в нас, че може да направим нещо наистина хубаво“, сподели шефът на РЗК – Пловдив Тони Симидчиева.

Снимки от откриването, както и изделията, представени на изложбата, може да видите ТУК!

 

Подобни статии

Top