Избират десетте най-четени книги от учениците в Пловдив

Кои са десетте най-четени книги ще избират учениците в Пловдив. Класацията е част от първата по рода си кампания, организирана от Община Пловдив съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов” и Регионалния инспекторат по образованието. Тя е включена в „Общински план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015 – 2016 година“ и е в съответствие с „Регионален план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015 – 2016 година”.

Целта на кампанията е  да се установи какво четат децата и юношите в Пловдив, какъв вид художествена литература им допада, а също да се стимулира  четенето. Анализът на резултатите от гласуването ще даде възможност да се направят съответните изводи както за предпочитанията на учениците към теми и книги, така и към автори. Интересно и полезно е да се установи какъв е делът на българската литература в четенето на подрастващите, коментират експертите от общинския отдел „Образование“.

За целта учениците ще трябва да гласуват за любима книга или книги в традиционен и електронен вариант. Паралелно с това се подготвят съпътстващи събития, информация за които ще бъде публикувана във фейсбук страницата на кампанията – срещи с автори, представяния на любими книги, дискусии за книги и автори. Учениците ще могат да се включат с отзиви за книги в текстови и видео формат като публикуват във фейсбук страницата Chetene Plovdiv на кампанията.

Предвидени са и различни награди:

  • томбола с бюлетините за гласуване
  • награда за най-интересна аргументация за любимата книга
  • награда за най-интересен отзив, качен във фейсбук страницата или изпратен на имейла на кампанията.

Финалът на кампанията ще е свързан с конкурс за най-добра драматизация на приказка от ученически състави и едновременно с това участие в Маратона на четенето, организиран всяка година от Българската библиотечно-информационна асоциация и част от Националния, Общинския и Регионален план за дейности в изпълнение на „Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността“.

Подобни статии

Top