Избират новия патриарх на България

Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил са тримата кандидати, от които ще бъде избран новият български патриарх.

Ловчанският митрополит Гавриил (74 г.) е специализирал богословие в Московската духовна академия и е възведен в архимандритско достойнство от Минския и Белоруски митрополит Филарет. От септември 1986 г. е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, какъвто остава до 1991 г.

Видинският митрополит Даниил е на 52 г. и е роден в Смолян. През 1996 г. записва и учи Английска филология в Софийския университет, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет. През 1999 г. е подстриган за монах от Неврокопския митрополит Натанаил, чийто викарий е по-късно. От 2010 до 2018 г. е викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Става митрополит през 2018 г.

Григорий Врачански (54 г.) е бивш игумен на Троянския манастир в периода 2011 – 2014 г. Веднага след това е назначен за викарий на патриарх Неофит. През март 2017 г. е избран за Врачански митрополит след смъртта на митрополит Калиник.

Новият патриарх ще поеме поста на глава на Българската православна църква от покойния патриарх Неофит, който почина на 13 март тази година.

Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои днес. Интронизацията на новия български патриарх, който е Софийски митрополит, ще е в същия ден, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Снимка: БТА