Избраха новите артистични директори на „Пловдив 2019″

2019

Управителният съвет на „Пловдив 2019” гласува нова структура и избра за артистични директори проф. Ханс-Дитрих Шмит и Светлана Куюмджиева, съобщиха от фондацията.

Основна цел на новия мениджърския екип ще бъде постигане на европейско измерение чрез разработване на партньорства с европейски културни оператори и институции, осигуряване на съфинансиране по европейски програми, въвличане на гражданите в културни инициативи и пълноценното представяне на града като част от културното многообразие на Европа.

„Спряхме се на експерти с опит, които познават националната и европейската действителност в областта на културата“, коментира зам.-кметът на Пловдив и председателя на УС на фондацията Стефан Стоянов. Изборът на повече от един артистичен директор е често срещана практика в градовете, кандидати за Европейска столица на културата.

Основната цел е да се ползва международният опит и контакти на чуждия експерт и този на местния специалист в сектора, за да постигнем по-силна програма, отговаряща на европейските и национални интереси, допълни Стоянов.

Ханс-Дитрих Шмит е преподавател по режисура и драматургия в академията на изкуствата „Фолкванг“ в Есен, Германия, където отговаря и за международните отношения на университета. Той работи тясно с екипа на фондацията по време на кандидатстването на Пловдив и познава в детайли визията, програмата и проектите, обединени от мотото „Заедно“.

Светлана Куюмджиева е изкуствовед с над 10-годишен опит като куратор и критик в областта на визуалните изкуства, със специализации и резиденции в САЩ, Южна Корея, Австрия и Германия. Един от разпознаваемите куратори от новото поколение в България, автор на независими проекти и седмичен наблюдател на вестник „Култура“. В последната година работи като главен експерт в дирекция „Култура, образование и развитие“ в община Пловдив и участва активно във финалния етап по подготовката и написването на Културната стратегия на община Пловдив 2014 – 2024.

През тази година фондация Пловдив 2019 ще започне важни проекти от програмата, с която спечели Европейска столица на културата и ще стартира проектирането на ключова културна инфраструктура. Целта на първия български град, носител на тази титла, е да бъде една от силните столици в най-голямата програма за култура на Европейския съюз.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top