Избраха фирма за планетариума в Природонаучния музей

Избраха фирма за три де планетариума в Пловдив

Италианската фирма Skypoint ще оборудва планетариума в пловдивския Природонаучен музей. Това стана ясно след провеждане на конкурса, обявен от Община Пловдив за доставка на супермодерната апаратура. Три фирми кандидатстваха за изграждането на 3D планетариума в Пловдив.

Освен избраната фирма-изпълнител в конкурса са участвали още френска и българска фирми, припомни ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. Единствено италианската фирма обаче е отговорила на всички очаквания на общината, останалите две са имали сериозни пропуски в документацията, посочи директорът на музея Огнян Тодоров.

Тя е един от водещите производители на планетариуми в света, така че очакваме продуктът, който ще ни бъде доставен, да бъде на достатъчно добро ниво, коментира Тодоров.

Италианската фирма е предложила и по-ниска цена от обявената прогнозна от Община Пловдив – 360 хиляди лева. Парите ще бъдат платени от бюджета. В залата ще има 44 седящи места за посетители.

Това представлява един купол с размер 8 метра, специален, от фибростъкло, безшевен, на който ще бъдат прожектирани различни филми –във връзка със слънчевата система или небесните тела. Това е хубавото на този планетариум – че той е дигитален и на него може да бъдат представени филми дори за устройството на клетката, ДНК-молекулите – за устройството на всичко, обясни директорът.

В България досега няма подобна система, такива планетариуми има в Солун, Атина и в Румъния. В момента тече срокът за обжалване на избора на фирма. След изтичането му ще бъде подписан договор с изпълнителя и до 6 месеца планетариумът ще бъде готов. След довършителните дейности, планетариумът ще бъде открит. От днес стартират и дейностите за ремонт на фоайето на музея и залата, в която ще се помещава апаратурата.

 

Подобни статии

Top