Известният берлински куратор Рене Блок пристига в Пловдив

Известният берлински куратор Рене Блок ще разкаже за своята 50-годишна практика в правенето на изложби и за колекционерската си страст днес от 18.30 часа в Централната сграда на АМТИИ – Пловдив (ул. Тодор Самодумов 2). Студенти, художници, галеристи, куратори и изкушените от изкуството в Пловдив ще чуят повече за най-новата изложба на Рене Блок „Аз нямам уикенд“/Ich kenne kein Weekend. Archive and Collection René Block, открита наскоро в Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.), в която са събрани архивни документи и произведения на най-известни автори, за да разкажат вълнуващата история и кариера на една от най-значителните фигури на съвременната световна сцена.

Кураторът гостува в Пловдив по покана на Галерия Sariev Contemporary. Лекцията му се организира съвместно от Галерия Sariev Contemporary и Общинска фондация „Пловдив 2019“ в партньорство с Гьоте-институт България и АМТИИ.

Кариерата на Рене Блок започва в средата на 60-те години на ХХ век, когато открива галерия в Берлин. Името му се свързва с Неодада, Поп, Деколаж, Капиталистически реализъм и артисти от ранга на Йозеф Бойс, Нам Джун Пайк, Герхард Рихтер, Волф Фостел. През 1974 именно Рене Блок води Йозеф Бойс в Ню Йорк за откриването на новото си пространство. Точно там се случва знаменитият пърформанс „Аз харесвам Америка и Америка ме харесва“, в който Бойс прекарва три дни в компанията на див койот, защитен само от филцовото си наметало и бастун. Единственият досег на художника-шаман и философ на постмодернизма с американска земя си остава стаята в галерията на Рене Блок.

Рене Блок има решаваща роля в зараждането на Нео-авангарда в Европа и изобщо за създаването на съвременния облик на изкуството. През годините подбира творбите за няколко биеналета, като започва с биеналето в Хамбург през 1985, Сидни (1990), Истанбул (1995), Гуанджу (2000), Цетине (2004), последвани от Октомврийския салон в Белград (2006) и Скандинавския павилион на Венецианското биенале (2007). От 1982 до 1992 работи за резидентната програма за артисти на DAAD (Германската програма за академичен обмен) и е назначен за директор по изложбената дейност на Института за международни отношения (ifa). От 1997 до 2006 Рене Блок е директор на музея „Фридерицианум“ (Kunsthalle Museum Fridericianum) в Касел. След завръщането си в Берлин през 2008 той основава пространството TANAS, платформа за турско изкуство и продължава дейността си по Edition Block, един от първите проекти за производство и разпространение на ограничени тиражи на съвременни художници, създаден през 1996. Той е също сред съоснователите на пространството Kunsthalle 44 Moen в Дания и негов артистичен директор.

Снимка: catonbed.de

Подобни статии

Top