Известният пловдивски художник Румен Манолов чества 60-та си годишнина с изложба в галерия „Аспект“

Известният пловдивски художник Румен Манолов открива самостоятелна изложба живопис, с която ще отбележи своя 60-годишен юбилей.

Събитието е от 18.00 часа в галерия „Аспект“.

Изключително доволни сме от факта, че той реши именно при нас да отпразнува своята годишнина и това стана повод за първата му самостоятелна изява в „Аспект“. Експозицията е обединена под мотото „Пространства“ и в нея авторът е включил картини, създадени през последните няколко години, в този смисъл изложбата е юбилейна, но не и ретроспективна“, разказа галеристката Олга Петрова.

Роден и израснал в Пловдив, Румен Манолов е възпитаник на НХГ „Цанко Лавренов“ и на Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“, преподава компютърна графика в Математическата гимназия, но никога не е спирал да рисува и да прави изложби.

През годините е намерил своето амплоа и остава верен на него и в настоящата изложба „Пространства“ – градската тематика, поднесена с финеса на монохромността и майсторското изображение; любовта и преклонението пред магията на родния Пловдив, който е основен обект на изобразяване в неговите платна.

Не бих могла да изтълкувам творчеството на Румен Манолов по-добре от голямата Светла Москова“, сподели още Олга Петрова, припомняйки нейните думи: „Много бързо той улови собствения си пулс. Усети магията на монохромните гами, от които неочаквано се раждат контрастни хармонии, графично изявени форми, играта на „гоненица“ между слънцето и сянката, тайнството на градския пейзаж. Градът премрежил очи в лятна следобедна сиеста, с меки, полегнали върху паважа отражения на покривите; сребриста тишина на притихналия вятър в голите клони на декемврийско утро; усмихнат щастливо слънчев лъч намигащ в отворения прозорец на светло пролетно утро; градът в прошарените сенки на есенно безоблачно небе…Наистина, може да се пише поезия по „сценария“ на руменовите живописни платна.“

Всичко това и още много ще открие зрителят в картините на Румен Манолов на предстоящата изложба в „Аспект“ , където ще може да се наслади на късчета от вълнуващи пловдивски пейзажи, а защо не и да занесе част от тази красота в дома си.

Изложбата ще остане в галерията до 2 април.