Извършители на домашно насилие търсят помощ по нов проект

„Услуги за подкрепа на лица пострадали от домашно насилие и работа с лица извършители“ е проект, насочен към подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие, и работа с лица извършители.

Той се изпълнява от фондация „Джендър алтернативи“ и се финансира от Министерството на правосъдието. Стартира през декември 2015-та и е с продължителност 13 месеца.

„Домашното насилие е широко разпространен проблем в България, който засяга основно жените и децата. Тъй като те са сред най-уязвимите групи, често не получават адекватна защита“, уточни координаторът на проекта Рада Еленкова.

В рамките на проекта ще се осигури юридическо  и психо-социално консултиране на пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие. Важно е да се отбележи, че освен с жертвите, ще се работи и с насилниците по специална програма.

„Домашното насилие в България все още не е престъпление. Единствената мярка с наказателен характер е свързана с текста за нарушаване на заповед за защита“, обясни адв. Кадиева.

Тя допълни, че законът предвижда лишаване от свобода до 3 г., но обикновено насилниците с чисто криминално минало получават глоба или пробация.

От фондацията ще проведат и изследване, което до момента не е правено в България, което ще даде конкретна информация колко заповеди за защита се издават, колко от тях се нарушават и как се развиват казусите, ако се стигне до съдебна фаза.

„Трябва да се направи така, че всяко насилие в семейството да се разглежда като престъпление“, категорична е Кадиева.  За да може това да се случи, първата стъпка е държавата да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция, според която всяка форма на насилие върху жени трябва да бъде криминализирана.

Предвидени са и два семинара за обучение на представители на институциите и организациите прилагащи ЗЗДН, както и специални информационни брошури, които да се раздават по време на проекта.

 

 

Подобни статии

Top