Изгониха проф. Божидар Димитров от дебата за Небет тепе (СНИМКИ)

2015-03-27_191627

Недоволни от проекта на арх. Юлий Фърков за социализацията на Небет тепе пловдивчани освиркаха директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и на практика го принудиха да напусне общественото обсъждане, организирано от Община Пловдив. Повече от два часа и половина продължи дебата в залата на Общинския съвет, но въпреки желанието на администрацията да се постигне съгласие по визията, това не стана. По-голямата част от присъстващите в залата архитекти, историци, археолози, екозащитници и редовни протестиращи не приеха предложението на архитект Фърков. Проектът предизвика противоречиви мнения сред архитекти, историци и археолози.

Общественото обсъждане започна с представянето на идейния проект. Архитект Юлий Фърков заяви, че той е базиран на архиологическите проучвания в проследните 150 години, като се предвижда акцент върху тракииския период

Негови колеги обаче реагираха срещу това да се показва само определен етап от историята. Мотивът им бе, че най-голямото богатство на Пловдив е точно в наслояването на отделни исторически епохи.

Според голямата част от присъстващите архитекти, историци и археолози изграждането на стени и кули на Небет тепе е неприемливо, защото ще се разруши автентичния вид на хълма.

След като проф. Божидар Димитров се опита да защити проекта на арх. Фърков, той бе освиркан и излезе с гневни жестове от залата. „Това че хората не пожелаха да ме изслушат си го обяснявам с това, чепловдивските архитекти са недоволни, защото един архитект от Кюстендил е взел проекта“, възмути се Димитров пред журналисти.

Община Пловдив ще направи анализ на изказаните становища. Кметът Иван Тотев беше категоричен, че заради големия интерес ще бъда проведено още едно общественото обсъждане.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top