Изграждат басейн и спортна зала в детска градина „Чайка“

Събарят сградата на детска градина „Чайка” и на нейно място ще бъде изградена нова.  Тя ще е на два етажа с разгърната площ 2700 квадратни метра.

Ще има басейн, спортна зала и млечна кухня. Всички групи ще имат зона за игра на открито, дворът ще е оборудван с най-новите атракции за деца.

Сградата ще е снабдена с вентилационна, климатична и соларна система, която ще се използва за затопляне на водата в басейна.

Сградата, в която се помещава досега детска градина „Чайка”, е построена през 1947 година. Заради износване на материалите вторият етаж на постройката е затворен за ползване през 2007 година. През годините са правени множество ремонти, основно козметични.

„Строителната експертиза в един момент показа, че е по-добре ново строителство, отколкото обновяване на старото. И поради тази причина родителите настояваха също за нова, а освен това местата тук са 50 и не е възможно да отговорят на нуждите на квартала“, каза директорката Нейка Бакърлиева.

Групите в градината ще бъдат разширени и ще бъдат 8, което означава около 200 деца.

Проектант на сградата е архитект Константин Божков, който е използвал основно овални форми. Новата детска градина, включително и вътрешното оборудване, е на стойност около 4 милиона лева.

Подобни статии

Top