Изграждат голям интермодален терминал на гарата в Златитрап

vlak

Първа копка на интермодален терминал за Южен централен район на планиране ще бъде направена днес на жп-гара „Тодор Каблешков“ в пловдивското село Златитрап. На събитието ще присъстват областният управител на Пловдив Розалин Петков, кметът Иван Тотев и Мария Чакърова – директор на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ в НКЖИ.

Проектът предвижда върху площ от 71 450 м² да бъдат изградени – терминална площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагон на автомобил и обратно, площадка за складиране на контейнерите, както и такава за повредени контейнери и техника, административна сграда за обслужване на клиентите, площи за митнически контрол и митнически склад, паркинги и контролно-пропускателен пункт. Изпълнението на проекта ще спомогне за оптимизация на съществуващата инфраструктура и ще доведе до подобряване на качеството на предоставяните транспортни услуги в региона на град Пловдив. Общата му стойност възлиза на над 10, 3 милиона лева.

Това е първият интермодален терминал в България, който ще бъде изграден с европейско финансиране.  След реализацията на проекта ще бъдат привлечени товари за превоз от автомобилния към железопътния транспорт и ще се постигне по-висока сигурност и безопасност на превозите, както и намаляване на трафика по пътищата на България с товарни автомобили.  Очаква се обектът да бъде въведен в експлоатация в началото на 2016 година.  Основна цел е до 2020 г. да се създаде мрежа от интермодални терминали на територията на страната ни, като първите ще бъдат разположени в големите градски центрове – Пловдив, Русе, София, Варна.

 

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top