Изграждат първия интермодален терминал край Пловдив

TERMINAL

Кметът на Пловдив Иван Тотев и Мария Чакърова, директор на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ в Националната компания Железопътна инфраструктура, дадоха старт на строежа на първия по рода си интермодален терминал у нас, който ще обслужва Южен централен район на планиране.

Терминалът се намира в село Златитрап, жп гара „Тодор Каблешков“. Проектът е с огромно стратегическо и икономическо значение за развитието на бизнеса в района.

Предвижда се върху площ от 7 декара да бъде изградена площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагон на автомобил. След реализация ще бъдат привлечени товари за превоз от автомобилния към железопътния транспорт, ще бъде намалено времето за транспорт на контейнери и ще има по-висока сигурност на превозите.

„Безспорно е доказано, че този терминал ще носи значително повече ползи за обществото отколкото са разходите за неговото изграждане“, заяви Мария Чакърова.

Според първоначалните планове терминалът е трябвало да бъде изграден в район  „Тракия” или на „Кукленско шосе”.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев решението за изнасяне на сградата в село Златитрап ще изведе големия трафик извън града. Поради тази причина  на церемонията по откриването беше подчертано, че проектът има голямо стратегическо и икономическо значение в регионален и  национален аспект.

„За това начало ние се подготвяме от доста време, но поради продължителните отчуждителни процедури стартът на строителството беше забавен.

Развитието на модерна и съответстваща на европейските стандарти инфраструктура е основен приоритет. Интермодалният терминал ще бъде първият в България , който ще е изграден с финансиране на европейските фондове”, каза Ивайло Дженев от НКЖИ.

Подобни терминали се подготвят в Русе и Варна и за Бургас .Общата стойност на проекта е 10 милиова лева  и включва разходите по цялостната подготовка и строителство на терминала.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top