Издирват неработещи производители на тютюн - DC news

Издирват неработещи производители на тютюн

Издирват производители на тютюн

Започва издирването и отсяването на фирми, които получават национални доплащания за производство на тютюн, въпреки че вече не съществуват или не извършват тази дейност. Това заяви в Пловдив министърът на земеделието Васил Грудев, при откриването на международен форум за бъдещето на ориенталските тютюни.

От следващата седмица земеделското ведомство и браншовите организации съвместно ще анализират реалната ситуация в сектора, като една от важните задачи е да се отсеят неработещите производители.

Фирмите, които продължават да получават национални доплащания, без да произвеждат тютюн, не са нарушители, те получават средствата си законно, защото схемата за подпомагане е била разписана по този начин, обясни министър Грудев.

Засега няма информация за какъв брой фирми става дума, но със сигурност има драстични примери за несправедливост. Министър Грудев подчерта, че тук става въпрос за липсата на базова справедливост.

Този финансов ресурс е отнет от малките производители, от тези, които и в момента се борят на терен с производството и лошите климатични условия. Ние ще можем да насочим парите към тях, а защо и да не вдигнем ставките, заяви министър Грудев.

В Пловдив днес се провежда международен форум, който ще набележи мерки за спасяване на производството на ориенталски тютюни в световен мащаб. Рестрикциите от Европа са големи, което засяга най-много България като производител на най-качествените ориенталски тютюни в света и като страна, в която тютюнопроизводството осигурява препитанието на 200 хиляди души.

 

Подобни статии

Top