Изкупиха благотворителната изложба "Цветове от Мароко" - DC news

Изкупиха благотворителната изложба „Цветове от Мароко“

Всички творби на фотографа Александър Димитров, експонирани в изложбата „Цветове от Мароко“, която беше открита снощи, бяха изкупени за минути от посетителите. Средствата, събрани от продажбата на фотографиите, всяка от които има по пет копия, ще бъдат дарени за пловдивския клон на фондация „МС Общество – България“.

Те ще отидат за подпомагане на лечението на болните от множествена склероза в града под тепетата и за популяризиране на информацията за тази хронична болест, от която се разболяват все повече хора у нас.

Множествената склероза, която доскоро бе считана за рядко заболяване, засяга все повече хора у нас. И все повече се подмладява. Обикновено тя засяга хора в активна възраст между 33 и 45 години, но напоследък все по-често от нея се разболяват и младежи на възраст между 17 и 24 години.

У нас, според официалната статистика броят на болните от множествена склероза е 3600 души, но тези данни са отпреди десетина години и ново проучване не е правено.

Официален регистър няма, въпреки, че ние имахме предложение, разработен проект дори. Но въпреки, че срещаме разбиране сред институциите – Министерство на здравеопазването, Здравна каса, той не се реализира, защото изисква финансова подкрепа, сподели Татяна Иванчева, председател на „МС Общество – България“.  Според нея, по неофициални данни броят на болните надхвърля 8 хиляди души.

Заболяването засяга изцяло техния живот, тъй като води до инвалидизация и поразява различни функции на тялото. Много често това води и до загуба на работата им.

Защото много хора избягват да се идентифицират със заболяването, не го афишират пред работодателите, защото там има проблем.  МС не е защитено заболяване, работодателят винаги може да се позове на това, че човекът е болен от хронично заболяване и отсъства дълго време и предпочитат да го уволнят.

В крайна сметка всеки има право на труд и на достоен живот. Именно затова подкрепата на дарители и държавата за болните от тази болест е изключително важна, казват от МС Общество. И са благодарни на благотворителни инициативи като изложбата на Александър Димитров, които се правят в подкрепа на болестта.

Пред DCNEWS.BG Татяна Пенчева съобщи, че фондацията ще организира изложби на Александър Димитров и в други градове на страната, където има центрове на неправителствената организация.

 

Подобни статии

Top