Изкуството да се налива бира прати пловдивчанка на световно в Лондон

bira_dobi (2)

Да налееш чаша бира е изкуство, което малцина владеят. 22-годишната пловдивчанка Добринка Тосева е един от 21-те бармана в целия свят, които познават в детайли техниката за поднасяне на перфектния бокал с кехлибарена течност.

Доби има тригодишен опит зад бара и вече е успяла да превърне работата си в хоби. Пловдивчанката се завърна преди броени дни от световно първенство по наливане и поднасяне на бира в Лондон, където успя достойно да представи страната ни.

Преди по-малко от месец Доби става шампион в Националното състезание по наливане и поднасяне на бира в София и това директно я изпрати на световните финали на 27 юни в английската столица. В надпреварата у нас участниците са били общо 13 и Доби успява с лекота да отвее конкуренцията.

За всяка уважаваща себе си марка, дребните детайли при поднасянето са различни, и точно това е причината всяка бира да бъде уникална за този, който я консумира.

Всеки майстор по наливане и поднасяне на бира трябва да владее 9-стъпков ритуал, както повелява от столетия белгийската традиция. Наливането на кехлибарената течност започва със съвършено измиване на бокала, като първата  и последната капка трябва да бъдат извън него.

Важно е при наливането бокалът да се държи под 45-градусов ъгъл, за да се образува идеалната пяна, която е точно 3 сантиметра. Много важно е и пяната да бъде отрязана правилно, за да се образува красива „корона“, обяснява пловдивчанката.

Самата Доби предпочита вносни бири, но смята, че в България също има доста добри марки. През зимата клиентите често поръчват тъмна бира, а през лятото доста вървежни са и модерните напоследък плодови бири.

На световните финали в Лондон участниците от целия свят са се състезавали на директни елиминации. 21 участника от 4 континента, сред които и нашето момиче, са имали възможността да се съревновават за титлата. Преди самото състезание са се провели два тренировъчни дни, като менторите след това са били и съдии.

Доби е изтеглила „късата клечка“ и се е състезавала с представителя на Белгия, който е успял да грабне и титлата накрая. Пловдивчанката е доволна от участието си, тъй като освен че е загубила от световния шампион, е научила много интересни и полезни неща от световнопризнати експерти.

В момента освен че продължава да работи като барман, тя следва „Актьорско майсторство“ в Пловдивския университет в класа на Ивана Папазова и Красимир Ранков. Насочила се е към драматичния театър, а най-трудно й е да играе комедийни и лоши образи.

Най-важното при наливането на бира е самото удоволствие от това, споделя Доби. Да поднесеш бирата по перфектния начин е красив ритуал, това е моята мотивация да продължавам да се развивам и в тази област, допълва младата дама.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top