Изкуството да създаваш красота (СНИМКИ)

Сигурна съм, че и на вас ви омръзнало от всичко китайско – направено без вкус и с не особено високо качество. Радостна е тенденцията, че все повече хора търсят ръчно изработеното – без значение дали ще са картички, албуми, сувенири или аксесоари за празник.

Радка и Весела са сестри, които вече девет години предлагат на пловдивчани необикновени, уникални и красиво изработени нещица.

При тях може да намерите всичко ръчно изработено – картички за всякакъв повод, сувенири, многофункционални албуми и аксесоари, които ще допринесат за доброто настроение.

Съвсем в духа на предстоящите коледни и новогодишни празници заварваме двете сестри да създават истински произведения на изкуството. Обясняват ми, че имат много голяма поръчка за коледни картички, но въпреки това ме посрещат и ми разказват с усмивка историята си.

През 2006 г. по идея на Радка двете отварят магазинче за опаковане на подаръци. Малко по малко започват да изработват все повече и различни неща.

„Стремим се да имаме свой собствен почерк, който да ни отличава от другите. Не предлагаме масовото – това, което може да си купиш от всяка книжарница. А се стараем всичко да е уникално и ако може да се докоснем до частица от човека, за когото е предназначено”, казва Радка.

„Няма нещо, което да не обичаме в работата си или нещо, което не можем да направим, разбира се в рамките на разумното“, категорични са и двете.

В малкото си магазинче, намиращо се до Пешеходния мост, двете сестри разказват, че сами са се научили на всичко, което в момента прилагат. Смятат, че всеки може да се научи, но все пак човек трябва да има и заложен талант. В противен случай това, което направиш, няма да се получи уникално.

Вълнуват се от всяко ново творческо предизвикателство, с което се сблъскват за първи път.

„Никога няма да забравя, как цяла нощ не спах и мислих идеи, когато трябваше да направя за първи път сватбени аксесоари”, споделя Радка.

„С булки трудно се работи…”, шеговито споделят сестрите и обясняват, че е така, защото това е ден, в който човек иска всичко да е перфектно.

Всеки клиент отишъл веднъж при сестрите, задължително се връща пак. „Ако сме правили поканите и аксесоарите за сватбата им, то във всички случаи после правим това и за кръщенето, когато дойде бебчето“.

А понякога клиентите са толкова доволни, че след празника си се връщат с почерпка за двете момичета. Весела разказва как някои от клиентите са обяснявали, че си пазят всяка панделка и хартия от опакованите подаръци.

„Ей така леко са разкъсали опаковката отстрани и са измъкнали подаръка, за да запазят обвивката цяла” обяснява Весела. „Конкуренцията е голяма, но нашите клиенти винаги се връщат”.

Когато влагаш преди всичко много труд, въображение и разбира се, любов в това, което правиш хората го оценяват. Точно за това магазинчето си има своите редовни клиенти.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top