Изкуството и екологията ръка за ръка в живота на Надя от Пловдив (СНИМКИ)

bijuta (23)

Надежда Кънчева е от Пловдив и  вече седем години се занимава  с изработката на рисувани бижута и създаването на красиви картини върху дърво и пана. Страстта към изкуството и любовта към природата придават на изделията й уникален дух и зарежда притежателите им с оптимизъм и позитивна енергия.

В рода на Надя няма творци и дълго време родителите й не са одобрявали страстта й към изкуството. Това обаче не я спира и тя продължава упорито да изразява емоциите си с помощта на рисуването и дори прави собствена страница, която кръщава „Детелините на Надя“.

Десетгодишната дъщеря на Надя носи името Детелина и тъй като майка и дъщеря са неразделни, Надя решава да избере точно това име.

Освен че рисува върху дърво, Надя прави плетени гривни, занимава се с декупаж, известно време е работила и с глина. Обича да натрупва много и различни детайли върху малко пространство и постоянно експериментира с различни техники.

Любовта й към изкуството пламва преди няколко години, когато в един магазин за материали вижда кутийка от картон и приятелят й, който е с нея й дава идеята да я „облече“ с велурени каишки. Първият опит се оказва много успешен, след това започва да декорира и бутилки с растителни материали, а в последствие открива, че притежава и талант да рисува.

Най-нестандартното изделие, което Надя е правила до този момент е делва, която тя превърнала в момиче с коса, в която имало вплетени бонбони. Това е била нейната „визитка“ за участие във фестивала Art Positive преди три години, където за съжаление не е била одобрена.

Но както често се случва неуспехът й скоро се превръща в успех и тя подарила проекта си на влюбена двойка в деня на сватбата им. Младоженците останали изключително впечатлени и за Надя това била истинска победа.

Съвсем наскоро Надя е взела решението догодина да учи „Педагогика на изобразителното изкуство“, тъй като иска да развие уменията си, както и да се усъвършенства някои чисто технически детайли. Имала е колебание дали да се насочи към църковната живопис, но любовта й към децата я подтикнала към педагогиката.

Почеркът на Надя е разпознаваем и според нея това се дължи до голяма степен на експериментите, които често прави. Споделя, че идеите се раждат едва когато седне и започне да твори и избягва да изработва еднакви неща. Както повечето си колеги, които се занимават с хендмейд, и Надя смята, че именно уникалността прави изделията специални и им придава емоционална стойност.

Освен страстта си към изкуството, Надя се занимава с екология и е активен доброволец към „Зелени Балкани“ и „Българско дружество за защита на птиците“.

Присъединява се към сдруженията, след като близък неин приятел я запознава отблизо със света на птиците и  навиците им и пред нея се разкрива един нов, интересен и пълен с приключения свят.

Най-вълнуващото й преживяване като доброволец е пребиваването й в село Маточина, близо до турската граница. Там Надя прекарала близо месец съвсем сама, като единствено е комуникирала с местните хора, които са били твърде ограничен брой. Най-добрият й приятел там било единственото дете в селото, а основните й занимания включвали наблюдение на птиците и изучаването на навиците им на терен.

По време на обиколките си като доброволец, Надя е имала среща лице в лице с щъркел, диви зайци, костенурки, а когато си тръгвала от село Маточина,  е била изпратена от орли. Спомня си с умиление как е хранила прилеп, като му е подавала червейчета с пинцета и как е поила бухал с пипета.

В района на село Маточина Надя е участвала и в акция за почистването на три древни скални църкви. Остава впечатлена от начина, по който местните се стараят да пазят природата и  не допускат да се замърсява.

Надя се старае да живее природосъобразно и това личи не само в начина й на обличане, но и в акциите, в които постоянно участва като доброволец. Тя събира отпадъците си разделно, избягва да употребява найлонови торбички, ходи боса, а скоро смята да възобнови и спортните си занимания и да практикува йога.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top