Изкуство за живот!

Лицата на Пловдив - фотографът Александър Димитров

Александър Димитров е на 44 години. Той е софтуерен специалист, а фотографията става негово хоби преди около 6 години. Ражда се от симбиозата между професията му и любопитството – да разбере дали светът около нас изглежда различно на екрана!

Днес, някогашният малък фотоапарат е само спомен, придружен от широката усмивка на Сашо, когато разказва за началото!

Днес, фотографската му техника е почти като бойно снаряжение – тежка, скъпа и..много! Все още не е станала мания, но не може да скрие, че е на път да се случи!

Става част от Фото бандата случайно.

Като почти всеки начинаещ с това хоби, няма как да не посети Синеморец, за да снима „Скалите – кораби”!

Най-естественото нещо е на това място да видиш себеподобни с огромни обективи в ръце. Да срещнеш пловдивчанин – допустимо, но да се срещнеш с динозавъра в гилдията – Артин Шахбазян, и да се окаже, че снимате с една и съща техника – това вече си е повече от случайност!

Така термините, които чува за първи път от него – „фото банда”, „фото ваканция”, „Качваш ли снимки във форума?”, стават постоянна част от живота и речника на Сашо!

Гибралтар, Испания, Малайзия, Италия, Франция, Мароко, Англия, Филипините, ОАЕ – това са само някои от държавите, които е обиколил. Казва, че светът през апарата е различен, че окото е по-важно от обектива, но не отрича огромното значение на техниката в съвременната фотография.

Александър Димитров определя себе си, като пейзажист и затова си има причина. Обича да снима само красиви и положителни неща, но за съжаление в природата те са много повече, отколкото в реалния живот!..

Най-красивото място за него /досега!/ е Исландия, където е снимал Северното сияние. За хората там, обаче, споделя, че са студени и затворени. За разлика от Филипините – най-вълнуващото му пътуване! Може би, защото е било най-дългото – цели 3 седмици, а и най-далечното! Там прави уникални подводни снимки, в които запечатва неземната красота и богатството от цветове и форми на кораловите рифове! Там среща и най-усмихнатите и добронамерени хора на света!

Понякога пътува със семейството си, но синът му – Дани, все още не е изкушен от фотографията!

След месец и половина Сашо заминава на дългоочаквано пътуване – екзотичният Индокитайски полуостров! Камбоджа, Виетнам, Тайланд, Мианмар /Бирма/, Лаос ще бъдат във фокуса на неговия поглед и обектив.

Накрая – за награда – почивка в Сингапур!

А иначе си мечтае за околосветско фотографско пътешествие!

Сигурна съм, че ще го направи, но сега се готви за първата си самостоятелна изложба. Решил е да бъде благотворителна. Събраните средства ще дари на болните от Множествена склероза. От 25 септември до 25 октомври във фоайето на НОВОТЕЛ Пловдив ще бъдат експонирани снимки от пътуването му в Африка под надслов: ”Цветове от Мароко”. Има и още една идея – да покани колеги фотографи, с които да направят поредица от съвместни изложби из цялата страна – отново благотворителни!

Защото Сашо вярва, че освен красота, изкуството може да даде и живот!

Снимки на Александър Димитров: aldiphotogallery.com

 

Автор:Соня Чавдарова

 

Подобни статии

Top