Излагат чудотворни светини за Международния ден на редките болести

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи днес архиерейска света Литургия и Молебен по повод Международния ден на хората, страдащи от редки болести в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”.  По време на Светата Литургия ще бъдат изложени за поклонение чудотворните икони и светите мощи от цялата епархия. Болните и техните семейства ще могат да се докоснат до иконата на Богородица Елеуса /от Рибната църква в Асеновград/, чудотворната икона на Божията Майка „Златната ябълка“ от църквата в Горни Воден, частицата от Светия Кръст Господен и свети мощи.

След богослужението митрополит Николай ще раздаде за благословение на всеки богомолец икона с образа на Света Богородица „Радост на всички скърбящи”. Началото е от 09.00 часа.

Богородица Елеуса
„Отче, каквото помолихме, се сбъдна.“ С тези думи вярващи се връщат при отец Тодор в Асеновград и закичват със златен накит чудотворната икона на св. Богородица Елеуса. Името й означава милостива и умилена, а славата на сторените от нея чудеса води поклонници от цялата страна в църквата „Св. Богородица Благовещение“ в Асеновград.

Не е известно чия ръка е изографисала Божията майка. Специалистите смятат, че иконата е рисувана около XII век. Прочута е като „помощница“ при трудности да се зачене рожба и за нелечими случаи. За нея казват, че който я докосне с вяра, ще получи лек за всичките си болести.

Божията Майка „Златната ябълка“
Неизброими са чудесата извършени през вековете от Пресвета Богородица чрез нейната чудотворна икона. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис /в последствие цар Борис III/ преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин, публикуван за състоянието на царското семейство в тогавашната преса през 1907 г. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие, на чудотворната икона.

Подобни статии

Top