Излекуваният от рак Николай съди държавата

Излекуван от рак съди държавата

28-годишният Николай Иванов от Асеновград съди държавата заради отказ на Здравното министерство да заплати 25 хиляди евро за лечението му в чужбина, на което има право. Днес Николай е успешно излекуван от рак на дебелото черво чрез така наречените дендритични ваксини. Аргументът на здравното ведомство е, че методът е експериментален, въпреки че от 9 години вече е официално признат и се прилага по целия свят.

Преди три години Николай чува за първи път диагнозата „Рак на дебелото черво“ и след две операции във ВМА София и 6 химиотерапии, лекарите му казват, че му остават 2 месеца живот.

Отписаха ме тотално от българската медицина. Даваха ми максимум месец и половина и ние започнахме да търсим лечение в чужбина, разказва Николай. Когато отидох в Испания направиха нужните изследвания и се установи че в България не са ме лекували с нищо. Нямало е никаква химиотерапия, а само добавки. Не са ми слагали никакво лекарство.

След 4 операции в Университетската клиника в Навара, първата изключително тежка, животоспасяваща и с 18 курса на химиотерапия  предлагат на Николай да разработят дендритична ваксина, която е индивидуално за него, на базата на извлечените туморни клетки. Преди да започне лечението си там той е одобрен за финасиране от държавата.

Сега обаче министерството отказва да залати лечението с мотива, че този метод бил експериментален. Всъщност от 9 години дендритичните ваксини се прилагат за лечение на онкологичните заболявания в повечето клиники в западна Европа. Николай представя документи от испанската болница, които удостоверяват, че методът е лицензират в Швейцария като „нормален.

Цялостното лечение е непосилно скъпо за семейството на Николай, което разпродава имуществото си. Започват и благотоворителни кампании, концерти и инициативи за набиране на средства. Досега са изплатени 100 хиляди евро и се дължат още 50 хиляди от които и 25 хиляди за ваксините.

Отказът на министреството обаче подлежи на обжалване и в момента Никай и приятелитему го оспорват пред Административния съд в София .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top