Изложба „без думи“ откриха в Асеновград (СНИМКИ)

Откриха първата асеновградска изложба „без думи“. Тя бе създадена от деца и младежи с умствена изостаналост, които обитават Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ в Асеновград.

Идеята е чрез арт терапия да се развива въображението на подрастващите. Всяка една от рисунките е изработена в часовете по художествен труд и творчество от възпитаниците на ЦНСТ, чиято възраст е между 14 и 24 години.

Изложбата неслучайно носи името „Шедьовърът отвъд диагнозата“. Идеята е да се покаже, че за изкуството няма ограничения. Творбите са изработени с моливи, пастели, темперни бои, флумастери, брокат. На някои от тях е рисувано с пръсти. Младите творци са изработили и няколко изделия ръчна изработка, които също са изложени в библиотеката.

Произведенията на децата от ЦНСТ ще останат в отдел „Изкуство“ на Градската библиотека в Асеновград за около месец. Към всяко от тях са добавени и по няколко реда за мислите, вълнуващи съответния автор. „Целта е асеновградчани да се запознаят с дейността и развитието на децата и младежите от ЦНСТ и да разберат, че те не са различни, а са част от обществото на Асеновград“, разказаха  Манол Манолов и Елена Йозова – педагози от Центъра.

Подобни статии

Top