Изложба „Върви народе възродени“ откриват в Асеновград

Изложбата „Върви, народе възродени“ ще бъде открита днес следобед в Исторически музей Асеновград. Откриването на експозицията на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян е от 16.00 ч. в Старинното училище „Св. Георги“.

Тя ще бъде съчетана с работилница за малките асеновградчани с участието на ателие „Венче“ при НЧ „Родолюбие“ с ръководител Диана Коройчева.

Изложбата „Върви, народе възродени” към познание, духовно съвършенство, европейско единение” на РИМ – Смолян, е създадена в рамките на проекта на ИЕ-ФЕМ при БАН „Празникът на св. св. Кирил и Методий – от националното към европейското духовно пространство. История, тенденции, перспективи”, защитен пред Фонд „Научни изследвания”.

Фотодокументалната част представя делото на Светите братя и историята на неговото почитане сред българите от Възраждането до съвремеността. Любопитни факти запознават посетителя с химни в прослава на Св. св. Кирил и Методий; със знамена с ликовете на светите братя, развявани от училища и благотворителни дружества, но и на бойните полета; с отличия, пощенски издания и сувенири – материализирана почит към познанието; с достиженията на „отличника“.

В изложбата се показват «материални свидетелства», свързани с честването на празника на светите просветители и почитта към просвещението, сред тях и образци на фалеристиката, филателията и нумизматиката. Акцент в изложбата са фенери, облепени с архивни снимки от различни краища на България, показващи училищни празници и шествия за 24 май.

В „музейния разказ“ са включени прожекции на тематично подбрани документални филми. Преживяването на публиката се допълва с предложението да се подпише „Книгата на посетителите“ на глаголица или на кирилица, както и с възможността да се изработи буква-глаголица от плъст. Изложбата позволява да бъде обогатявана с нови експонати на всяко едно от местата, където гостува, тъй като темата за просветата и почитта към нея е универсална.

 

Подобни статии

Top