Изложба в Пловдив представя съхранената памет за Съединението

izlojba_saedinenie (4)

Съхранената памет за Съединението на България от музеи, архиви и библиотеки бе представена днес в изложба на Главната улица до Римския стадион в Пловдив. Сбирката, посветена на 130-ата годишнина от Съединението, откриха кметът на Пловдив Иван Тотев и  директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

20-те платна, подредени в центъра на града, представляват непоказвани досега кадри и репродукции на картини. Фотография на Димитър Кавра, на  която са заснети 400 македонски доброволци, които се сражават по време на Сръбско-Българската война на страната на България, както и впечатляващата картина на арх. Пиетро Монтани, на която е изобразена Триумфалната арка, с която пловдивчани посрещат княз Александър Батенберг, са само малка част от експонатите.

Много чуждестранни туристи, които се разхождаха по Главната, също станаха свидетели на откриването на изложбата. Всички те бяха впечатлени както от кадрите, така и от историята около събитията през 1885 г.

Кръглата годишнина ще бъде отбелязана и с изложба в Народното събрание, която ще се открие в първия работен ден на депутатите 2 септември. Всеки един от народните представители ще получи и специално издание на сборника, издаден по време на научната конференция “Съединението на България – 130 години по- късно”, която се проведе в Пловдив през месец юли.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top