Изложба за 95-годишнината от рождението на Николай Хайтов в Пловдив - DC news

Изложба за 95-годишнината от рождението на Николай Хайтов в Пловдив

Изложба за 95-годишнината на Николай Хайтов

Община Пловдив и фондация „Памет”, съвместно с художника-фотограф Иво Хаджимишев организират ретроспективна фото изложба по повод 95- годишнината от рождението на академик Николай Хайтов. Откриването е на 31-ви октомври от 18 часа във фоайето на Дом на културата „Борис Христов”. Изложбата представлява един автентичен разказ в черно- бели фотографии от личния архив на писателя, който ни отвежда в онзи приказен и вълшебен свят на неговите „Диви разкази”. Именно реалните хора от Родопите, описани от писателя на гърба на снимките, увековечени и запечатени на фотографиите, са прототипите на голяма част от разказите.

Акцент в изложбата ще бъде и черно- белият разказ от фондовете на киното, който ни отвежда в правенето на седем филма по сценарии на Николай Хайтов. Представени са работните моменти с незабравимите актьори и актриси на българското кино – Невена Коканова, Катя Паскалева, Марияна Димитрова, Григор Вачков, Антон Горчев, Велко Кънев…Редом с тях са и режисьорите и операторите Методи Андонов, Григор Чернев, Георги Дюлгеров, Димо Коларов, все творци, създали едни от най-значимите филми в българското кино.

Редом с изложбата и излъчването на филмите, във фоайето на Дом Борис Христов, Фондация „Памет”, ще представи конкурсните проекти на днешните млади творци от художествената гимназия в София, за илюстрация на корица на „Диви разкази”.

Изложбата се реализира съвместно с Община Пловдив и Дом на културата Борис Христов.

 

Подобни статии

Top