Изложба и образователни игри за децата за Деня на космонавтиката в Музея на авиацията

Посетителите ще имат възможността да разгледат специално подготвената изложба „Пътят към звездите“

Музеят на авиацията ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката от 9,00 до 18,00 часа с изложба, презентация за българския принос в овладяването на космоса и образователна игра за децата.

Посетителите ще имат възможността да разгледат специално подготвената изложба „Пътят към звездите“, посветена на 45-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов на борда на кораба „Союз-33. Изложбата представя участието на България в програмата „Интеркосмос“, в рамките на която страната ни става шестата държава, изпратила свой космонавт и третата, произвела космически храни. Чрез нея гостите на Музея на авиацията ще научат подробности за изследователската програма на полета и за възникналите проблеми, отменили планираното скачване с орбиталния комплекс „Солют-6“, и наложили предсрочното връщане на кораба на Земята.

За най-любознателните Музеят ще представи презентация за българския принос в областта на космическите изследвания и технологии. Тя ще разкаже каква апаратура е летяла в Космоса, кога и защо българските учени проучват йоносферата – наелектризираният под влиянието на слънчевите лъчи слой от атмосферната обвивка на Земята, от който до голяма степен зависи животът на нашата планета, както и много интересни факти за полета на космонавта Александър Александров.

През целия ден най-малките посетители ще се забавляват с образователна игра „Мисия Марс“, която ще предизвика състезателния дух на децата и ще ги запознае с любопитни факти за планетата Марс. Играта е създадена и дарена на Музея от „Център за неформално образование и културна дейност АЛОС“.

Програмата в празничния ден

9,30 часа: Откриване на изложбата „Пътят към звездите“;

11,00 часа: Презентация „Приносът на България в овладяването на космическото пространство“;

15,00 часа: Презентация „Приносът на България в овладяването на космическото пространство“;

9,30 – 17,30 часа: Образователната игра „Мисия Марс“.