Изложба „Парите разказват“ в ГДК „Борис Христов“

Парите говорят в изложба в ГДК в Пловдив

Изложба „Парите разказват“ е подредена в Градския дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. По нетрадиционен и интерактивен начин експозицията представя личностите от българските банкноти.

Парите разказват своите скрити истории за седем исторически личности като използват езика на словото, образа, звука, мириса, предизвиквайки публиката да участва активно, като пише, преписва, избира и търси. Това е изложба за малки и големи, мислещи и любопитни. Автори са Весела Ножарова, Георги Господинов и Юри Вълковски. Вълковски разказа, че идеята се заражда в Cassidy’s в Северен Белфаст. Една от онези квартални кръчми, в която по силата на невидимите разделителни линии в този град можеш да срещнеш хора само от едната общност, в чиито очи e утаена мъдрост и горчивина от насилието, в което са били принудени да живеят през последните 40 години.

Там изважда една банкнота от 5 лева и започва да разказва за Иван Милев, за българския сецесион и движението „Родно изкуство“ – може би най-успешният български опит да се съчетят европейските влияния и родните традиции, за размирното десетилетие около 1920 г. – с атентата в църквата „Св. Неделя“ и убийството на Гео Милев, за опитите ни да намерим себе си, кои сме и къде сме.

Това е и идеята тук – по иновативен и интерактивен начин човек като в музей да ходи,  да търси и открива информация и да научава интересни факти за личности, които са колкото познати, толкова и непознати, защото в живота им има епизоди, които не всеки знае, коментира Лилия Тамамджиева, организатор.

Г. Господинов пише в текста към изложбата – Седмината и Европа, седмината и света. Това са наистина едни от европейските лица на България.

В изложбата е представено и табло, от което ще разбрете какво е можело  да се купи за един лев през годините. Експозицията с лицата и историите от последните български банкноти можете да видите до 28 септември.

 

 

Подобни статии

Top