Изложба показва архитектурата на Матера

Фотографии от италианския град, който ще бъде европейска столица на културата през 2019-а година – Матера – ще бъдат подредени на изложба в Sound Trap, част от творческия комплекс Инкубатор в Капана. Автор на фотографиите е д-р Владимир Димитров – изкуствовед, главен асистент в Нов български университет. Изложбата ще се открие от 18:30 часа днес и ще остане по стените на комплекса до 25 юни.

Изложбата показва архитектурата в старинната част на италианското градче, което ще бъде домакин на инициативата „Европейска столица на културата“ през 2019-а, заедно с Пловдив. Фотографиите бяха показани през месец май в Музея на НБУ.

При откриването Владимир Димитров ще разкаже историята на възраждането на Матера от средата на 20 век до днес, когато от беден и запустял град се превръща в една от водещите туристически атракции, чрез запазване на своето културно наследство, без нуждата от строене на изкуствени туристически атракции.

Единствено по време на изложбата, Димитров ще покаже и снимки на други любопитни туристически дестинации от Южна Италия.

На откриването ще се проведе и кратка дискусия с въпроси и отговори с всички гости по темата за опазването на културното наследство, както и кратко представяне на програмата на Матера, която също ще бъде домакин на инициативата Европейска столица на културата 2019.

Подобни статии

Top