Изложба показва безценните съкровища на Пловдивската митрополия

Експозицията с безценните артефакти ще остане отворена в продължение на месец

Впечатляваща изложба на богослужебна утвар и одежди «Из църковното минало на Пловдивската света митрополия» ще бъде открита с тържествен молебен от 18 часа в храма «Св. Димитрий Солунски» в Стария град.

Изложбата се реализира с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който ще отслужи  молебена.

Експозицията с безценните артефакти ще остане отворена в продължение на месец и е с вход свободен.

Посетителите ще могат да видят експонати, които никога не са показвани. Сред тях са Напрестолен Кръст с поставка с гравиран надпис «†Пловдивски митрополит Максим», принадлежал на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.), Архиерейска корона (митра) от края на XVIII до началото на XIX в., Потир (чаша) с гравирана датировка от 1659 г. и ктиторски надпис на дарителите му.

Датировката съвпада със служението на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Гавриил (1636-1673 г.).

Друг интересен експонат е Архиерейски жезъл с гравирана датиров- ка 1784 г., принадлежал на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Кирил, който е управлявал епархията в периода 1780-1808 г.

Публиката ще има възможността не само да види впечатляващите артефакти, но и да научи каква е функцията и символиката им в богослужението.

Изложбата ще даде началото на тримесечния мултижанров фестивал «Лято в Стария град»

Фестивалът «Лято в Стария град» се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и в следващите три месеца ще изпълни архитектурния резерват с поредица от интересни събития – концерти, куклен театър за деца, танцови ателиета, турове с екскурзоводи и много други. Всички те ще са с вход свободен.