Изложба представя малко известното „дигитално говорене“

Изложба дигитално говорене е подредена в Пловдив

Изложба под наименованието „Дигитално говорене“ е подредена в Градската художествена галерия, експозиция Мексиканско изкуство. Показани са графики от Бразилия, Парагвай, Чили и Аржентина. Автор на проекта е Жосе Гедес, а куратор е Пламена Димитрова – Рачева.

Проектът е изключително интересен. Акцентира върху дигиталната графика и по-конкретно върху едно от нейните направления – дигитално говорене. Компютърът влиза в изкуството в средата на 60-те години на миналия век. Немският художник Георг Нес прави една от първите изложби с дигитално генерирани образи. Скоро след това компютрите бързо навлизат в света на визуалните изкуства.

Блестящ пример е филмът на Ингмар Бергман „Лебедовата песен“, направен да бъде показван само в дигитални салони. Проследявайки историята на това изкуство, виждаме, че то обединява в себе си много видове изкуства, но тръгва от фотографията, коменитра кураторът на ескпозицията Пламена Димитрова – Рачева.

В изложбата е представена колекция, в която на базата на дигиталната фотография се изграждат дигиталните графични образи. Авторът на проекта „Дигитално говорене“ Жозе Гедес, който беше включен в Седмото международно триенале на графични изкуства в София е поканил художници от Бразилия, Парагвай, Чили и Аржентина.

Това са художници от различни поколения и направления, резултатът от чиито графики, създадени с компютър, не би могъл да бъде постигнат по друг начин. Колекцията акцентира върху творби, в които се използват фотографски изображения с по-голям или с по-малък процент на дигитална обработка, заместваща традиционните графични техники.

Целта на Гедес е да се да покаже колко тънка е линията между фотографията, живописта, рисунката, скулптурата и графиката. Експозицията е осъществена с подкрепата на Посолство на Република Бразилия в България.

Подобни статии

Top