Изложба разказва за Георги Данчов-Зографина - DC news

Изложба разказва за Георги Данчов-Зографина

Изложба за Зографина в Пловдив

Изложбата „Щрихи от творчеството на Георги Данчов – Зографина“ е подредена в Данчовата къща в Пловдив. Проектът на Градската художествена галерия разказва за живота на големия българин и излага сътворени от него портрети на известни личности. Георги Данчов е роден през 1846-та година в Чирпан. Ученик е на известния станимашки зограф Алекси Атанасов, с когото изписват Араповския манастир. После заминава за Цариград, където учи литографска техника и фотография.

Като близък съратник на Левски, Георги Данчов участва активно в борбата за освобождение на България. Заточен е в Диарбекир, откъдето успява да избяга, предрешен в черкезки дрехи, и изминава 700 километра през пустини и чукари до руската граница.

Установява се в Одеса, където рисува картината „Трагедията на България“, известна като „Шуми Марица“. След Освобождението идва в Пловдив, става кмет на града, участва в организацията на първото замеделско изложение и подобно на Вазов в литературата, Георги Данчов създава своя епопея на забравените.

Сред портретите е и ликът на Левски, за който още навремето живите поборници са казвали, че приликата е изключителна. Това е мнението и на изследователите на Г.Данчов. В изложбата са показани и броеве от в-к „Таласъм“, който Г.Данчов издава в Пловдив.

Top