Изложба събра пловдивчани от три поколения (СНИМКИ)

Международният ден на културното наследство бе отбелязан в Пловдив с откриването на изложба „Забравеният град. Спомен за Пловдив“. Над 130 снимки, подредени на Главната улица, дават възможност на пловдивчани да проследят дългия път на Пловдив към европейската общност.

Изложбата, на която присъстваха пловдивчани от три различни поколения, бе открита от градоначалника Иван Тотев. Освен че разглеждаха с интерес снимките, по-възрастните си припомняха минали случки и ги разказваха на децата и внуците си.

По думите на историка Владимир Балчев изложените пана освен че представят в пълнота развитието на града под тепетата, връщат хората към миналото на сгради, личности и събития.

Фотосите са част от Държавния архив, който се притежава както от частни лица, така и от библиотеки в цяла Европа. На всяко от паната освен снимки присъстват и обяснителни бележки, както и любопитни факти за емблематични сгради като хотел „Молле“, аптека „Марица“, кино „Екзелсиор“, гимназията край р. Марица и много други.

Подобни статии

Top