Изложби и концерти за 160-та годишнина на читалищата у нас

Полицаи преследват чисто гола жена из Пловдив

Българските читалища, уникални в своята същност, заемат важно място в нашето общество. По случай 160-годишния  им юбилей  и Деня на народните будители, Общински читалищен съюз, Пловдив организира поредица от културни събития под надслов „Читалищата в Пловдив – територии на творчество и културни ценности”.

Фотоизложба  „24 читалища, 24 локации – територии на творчество и културни ценности“ ще бъде открита днес от 10.30 ч. на ул. „Станислав Доспевски” до Градска художествена галерия. Изложбата ще бъде открита от Кирил Велчев, директор Дирекция „Култура и културно наследство” в община Пловдив.

Половин час по-късно, от 11.00 ч. на Римския стадион ще започне празничен концерт с участието на любителски колективи от Пловдив и Пловдивска област. (При лошо време концертът ще се проведе в зала „Съединение”). Приветствие към читалищните дейци  ще поднесе Амелия Гешева – зам.-кмет „Култура и туризъм”.

В навечерието на Деня на будителите – на 31 октомври, по традиция ще бъде присъдено почетното звание „Следовник на народните будители”, съвместно със сдружението „Мемориал на духовността”. Носителят на почетната титла ще стане известен на церемония в НБ „Иван Вазов”.

На 1 ноември, в празничния ден, читалищата в Пловдив ще бъдат отворени за посетители и ще имат „Ден на отворените врати”. 24-те читалища  ще представят 32  културни събития.

Посетителите ще имат възможността да се срещнат с 13 поети и писатели и ще обсъдят техните книги. Това са Г. Райчевски, Ива Иванова, Владимир Балчев, Мариела Конова, Рамела Бохосян, Любка Славова, Катя Белчева, Георги Стоянов,  Елена Хайтова, Николай Гигов, Павлина Николова, Димитър Гергинов, Иван Влайков.

Ще се проведат още литературни и детски утра, презентации, прожекции на филми, концерти на любителски колективи, изложби, фотоекспозиции, инициативата „библиотекар за един ден” – за малките читатели и др.

 

Подобни статии

Top