Измамената Юлия Костадинова: Чувствах се като банкомат (СНИМКИ И ВИДЕО)

„Чувствах се като банкомат. Всеки ден Вакрил Тодоров ми искаше по 1000, по 2000, по 3000 лева“. Това заяви в съдебната зала днес собственичката на детския център и ресторанта до „Лаута“ Юлия Костадинова. Тя бе конституирана като частен обвинител по делото срещу бившата зам.-председателка на Общинския съвет в мандата на Славчо Атанасов Сузана Николова и лобиста Вакрил Тодоров, които се изправиха днес пред съда по обвинение  в имотна измама за 50 хиляди лева.

Шестима топ адвокати се явиха по делото от двете страни – на обвиняемите и на жертвата. Сред тях са бившият шеф на следствието Йордан Давчев и Татяна Каменова, които защитават Тодоров, Станко Кидиков и Васил С. Василев – адвокати на Николова, а също и Стефан Левашки, който бе нает от потърпевшата Костадинова.

Делото днес бе рестартирано в Районния съд, тъй като бе върнато от окръжния заради процесуални нарушения.  През февруари, миналата година Тодоров е бил осъден на три години затвор, а Сузана Николова била оправдана.

През юни 2011 година Тодоров, който има фирма за строителен надзор и Сузана Николова, заблудили собственичката на детски център и бившия ресторант „Лаута“ Юлия Костадинова. Жената потърсила съдействие от двамата пред общинската администрацията и те й обещали, че узаконят имота й срещу сумата от 50 хиляди лева. Дълго време атракционът в парк Лаута действал без необходимите документи, а от кметството в „Тракия“ и РЗИ непрекъснато глобявали бизнесдамата.

В съдебната зала Костадинова разказа, че се сдобила с детския център и ресторанта за смешната сума от 1500 лева точно по времето на деноминацията на лева през 1997 година. Тогава обектите, част от общинското предприятие „Ритон“ били обявени за приватизация. Впоследствие жената, която някога работела като сервитьорка в същото предприятие, се опитала да си купи и земята под преместваемите обекти, вместо да плаща за право на строеж.

„Докато Славчо Атанасов беше кмет на „Тракия“ нямах проблеми. Перипетиите ми започнаха през 2009 година, когато кмет стана Гиньо Матев“, обясни жената. Тя разказа, че в кметството два пъти й изгубили документите – веднъж след смяната на Атанасов с Матев и втори път при преместването на администрацията от старата в новата сграда. „От всичко това получих психоза“,  разказа собственичката. По думите й певицата Елена Чаушева я запознала с Вакрил Тодоров и двамата се сприятелили. Впоследствие Костадинова започнала да води Тодоров и жена му на екскурзии в чужбина, а той й обещал да й помогне за закупуване на земята под имота. За да стане това обаче, сделката трябвало да бъде одобрена от Общинския съвет.

На 1 юни 2011 година Тодоров завел при Костадинова Сузана Николова и ги запознал. Това станало по време на първоюнско детско парти за деца с увреждания. Тогава Николова обещала на собственичката да й помогне.

На 27 юли 2011 година дадох на Вакрил 50 хиляди лева, за да ми уреди право на строеж за 5 години, продължи да обяснява на съдебния състав Костадинова. Преди това жената олекнала с още 16 хиляди лева за издаването на различни скици, геодезическо заснемане  и документи.

На 2 август 2011 г., по предложение на общинския съветник Константин Георгиев, Общинският съвет излиза с решение да се обяви конкурс за поставяне на преместваем обект на мястото на детския център. Костадинова се почувствала излъгана, но все пак кандидатствала на търга с две фирми – своята и тази на мъжа си. Тръжната комисия обаче не я допуснала до конкурса, тъй като офертите били подадени с 1 и 2-минутно закъснение. След този провал бизнесдамата си поискала 50-те хиляди лева обратно, но Вакрил и съпругата му й казали – „Търси си ги от Сузана“. Затова Юлия подала подала жалба в прокуратурата.

Ето какво каза пред медиите собственичката на детския център.

По време на процеса Сузана Николова и Вакрил Тодоров отказаха да дават обяснения, но заявиха, че не са виновни и не са извършвали измама. Преди делото Тодоров бе категоричен, че не е вземал пари от Костадинова.

В момента все още продължават разпити на свидетели, сред които са барманката в детския център Венетка Учкунова, съпругът на измамената Юлия, съуправителката й Валентина Тасева, бодигард и общинският съветник от „Казуа Пловдив“ Константин Георгиев.

 

Подобни статии

Top