Измамник на съд, продал чужд апартамент и кола

Измамник от Пловдив прехвърлил на баба си и свои роднини апартамента и колата на собственик на заложна къща и го ограбил. Пловдивската районна прокуратура предаде на съд 32-годишния  пловдивчанин за измама.

Районните магистрати внесоха обвинителен акт в съда срещу Раиф М. за измама, който с цел да набави за себе си имотна облага заблудил продавача на жилището (собственик на заложна къща)  и го ощетил веднъж с 4 290 лева и втори път със 130 000 лева.

Измамата била извършена преди година. На 12 март 2015 г.  Раиф  посетил заложна къща, собственост на С. П., за да заложи четири автомобилни джанти. Двамата постигнали съгласие за цената. Докато разговаряли, С.П. останал с впечатление, че  Раиф М. е заможен човек, който имал познанства с високопоставени хора.

На 14 март 2015 г.  Раиф М. се срещнал отново със С.П. и го заблудил, че ще има големи проблеми с полицията, тъй като не притежава необходимите документи за дейността на заложната къща. Раиф твърдял също, че предишният собственик може да вкара С.П. в затвора.

Собственикът повярвал на мошеника, защото нямал голям опит в този бизнес. Раиф М. убедил С.П. да замине за чужбина, като му обещал, че щял да направи така, че нещата около него да се подредят, защото имал връзки и пари. С.П. се съгласил и дал пълномощно на обвиняемия да се разпорежда със заложната къща и имуществото му. Обвиняемият казал на С.П., че документа му е нужен, защото ако се стигне до конфискуване на имуществото му, щял да го прехвърли на трети лица.

Пострадалият заминал за Англия с билет, купен от обвиняемия. Докато бил в чужбина, двамата говорили няколко пъти по телефона. Раиф М. убеждавал С.П., че трябвало да остане в Англия, защото в България бил обявен за издирване. През това време  Раиф М. подготвил документите за прехвърляне на апартамент на бул. „Цар Борис III Обединител“ в Пловдив, чийто собственик бил С.П.

На 23 март 2015 г. заедно с брокер по недвижими имоти  отишли при нотариус в Пловдив. Там Раиф М. показал даденото пълномощно и прехвърлил апартамента баба си. На същата дата по сметка  на С.П. от сметка на бабата на обвиняемия били преведени 60 000 лева за покупко-продажба на имота, които Раиф М. изтеглил. Посочената сума задържал за себе си, като не я предоставил на С.П. По делото била назначена стоково-оценъчна експертиза,  която установила, че пазарната стойност на апартамента е 130 000 лева.

На 19 март 2015 г. обв. Раиф М., пак с пълномощно, успял да убеди притежател на автомобил „БМВ 318И“ да прехвърли собствеността на роднина на съпругата му, след като знаел, че колата била собственост на С.П. Според оценъчната експертиза пазарната стойност на автомобила е 4 290 лева.

На 30 март 2015 г. С.П. се върнал от Англия. Обвиняемият обяснил, че докато бил в чужбина бил прехвърлил апартамента му и се налагало С.П. да пренощува в бунгало в околностите на Пловдив. На следващия ден С.П. посетил заложната къща, установил липси на предадени в залог вещи, оттеглил пълномощните си и подал сигнал в полицията.

Разпитан в хода на досъдебното производство, Раиф М. не се е признал за виновен.  Спрямо него е взета мярка за неотклонение „домашен арест“.

Подобни статии

Top