Измамник обещавал работа срещу пари във фирма за бързи кредити

parii1234

Пловдивската районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу 47-годишния софиянец Христо Х. Срещу него е повдигнато обвинение за измама в условията на продължавано престъпление. Текстът от Наказателния кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор

Христо бил служител на фирма за бързи кредити. В периода от март до 22 април 2014 г. той заблудил седем  пловдивчани, че ще им намери работа или ще ги впише в служебни регистри, ако предварително внесат някаква сума по определена банкова сметка. Така измамникът им измъкнал 2 450 лева.

През лятото и есента на 2013 г. Христо работил като сътрудник по охраната и контрольор в софийска фирма за бързи кредити. На откриването на един от офисите в столицата, той се запознал с един от пострадалите – пловдивчанинът Г. Г., на който обяснил, че ръководството на дружеството имало намерение да развива дейност в гр. Пловдив. Поставил му задача да търси помещение на леснодостъпно място в града, както и да наеме персонал. В началото на 2014 г. регионалният офис в Пловдив бил открит. В него на работа били назначени Г. Г. и още един служител.

Христо Х. им  казал, че като работещи в офиса, трябвало да бъдат вписани в регистъра на фирмите за бързи кредити, да преминат курсове и да им бъдат изготвени документи. Предложил да съдейства тази процедура да приключи по-бързо, но за целта те трябвало да преведат по 350 лева в личната му банкова сметка. Поискал да търсят и още служители за други офиси в региона, въпреки че от ръководството на фирмата нямали планове за откриване на такива. Двамата служители превели по 350 лева, а след това същите суми внесли и още пет лица, на които било обещано да бъдат назначени като шефове на офиси в региона или кредитни инспектори. Това обаче така и не се случило.

През април 2014 г. от фирмата прекратили трудовия договор на обвиняемия, а по-късно той възстановил парите на пострадалите. По време на разследването Христо дал обяснения, но не признал вината си.

Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи първо съдебно заседание по делото.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top