Изнесоха частица от мощите на Св. Неделя до аязмото на Араповския манастир (СНИМКИ И ВИДЕО)

11720460_10204101444087367_971576794_n

Десетки  богомолци се стекоха днес на Араповския манастир, който отбеляза храмовия си празник – денят на Света Великомъченица Неделя. Тази година той бе почетен с тридневни тържества, като кулминацията бе днес.

Празникът започна с Архиерейска света литургия в манастирския храм, отслужена от знеполския епископ Арсений в съслужение с протосингела на Пловдивската митрополия и ректор на Духовната академия отец Добромир, архиерейския наместник на Асеновград  ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев и игумена на светата обител – ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов. На литургията присъстваха също депутатът от Патриотичен фронт Димитър Байрактаров и кметът на Асеновград Емил Караиванов.

След службата иконата на Света Неделя и частицата от мощите й, която се съхранява в храма, бяха занесени с литийно шествие до аязмото край манастира. Там беше отслужен водосвет за здраве и благополучие.

Празникът продължи с традиционния събор на жители на околните села, които всяка година почитат светицата.

Мъжкият манастир е разположен на около 6 км източно от Асеновград. Възникнал е до древно аязмо и е един от последните новоосновани манастири преди Освобождението. Манастирският комплекс включва църква „Св. Великомъченица Неделя” и  каменна кула, която се свързва с името на Ангел войвода.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top