Изписват „Пловдив“ с цветя над тунела в Стария град

Започват да облагородяват площадката над тунела

Започна благоустрояването на панорамната площадка на ул. „Съборна“ в Стария град в Пловдив. Кметът Иван Тотев даде старт на ремонтните дейности на терена, където преди година бе съборено заведение.

За два месеца на мястото ще бъдат монтирани 13 електрически стълба, 16 прожектора, ще се сложат 10 пейки и с цветя, засадени на склона ще се изпише думата „Пловдив“. Надписът ще се вижда отдалече, освен това ще се премахнат старите плочки и ще се положи нова настилка. Стойността на цялостната реконструкция е 200 хил. лв.

По думите на Тотев събореното заведение е плащало наем на общината, но е създавало нелицеприятно възприятие на зоната около себе си. Градоначалникът припомни, че от около 1990 г. насам на мястото на панорамната площадка е имало търговски обекти. В следствие на тяхното наслагване един върху друг височината на фундаментните плочи, които са наляти, е достигнала 1,50 м.

Повече от два месеца са продължили дейностите по разчистване на площадката. Изводът е, че не всеки търговски бект, който носи приходи на общината е ценен от гледна точка на неговото благоустройствено положение. Много по-важно е да имаме една приятна среда, сега тук имаме въздух и свободно пространство, както и изглед към фреските, които са част от духа на Стария град, допълни Тотев.

С премахването на заведението и социализирането на площадката, община Пловдив създава един нов подход към Стария град, който съвпада с концепцията за пешеходен квартал „Капана“. Новосъздадената зона ще създаде и нова връзка към Стария Пловдив.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top