Изпитаха пловдивчани по правопис в пловдивска книжарница (СНИМКИ)

Пловдивчани решаваха тест по правопис. Това се случи по време на среща-разговор с гл. ас. д-р Теофана Гайдарова „(НЕ)ОФИЦИАЛНО ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПРАВОПИС“.  Преподавателката от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“  представи пред публиката най-новото си изследване „Новото в новия български правописен речник”. За да се запознаят с него и да поговорят с авторката, в книжарница „Хеликон“ на главната улица се събраха десетки почитатели на правописа и грамотността.

Д-р Гайдарова бе представена от управителя на издателство „Контекст” Стефан Пеев. Преди да й даде думата той раздаде на присъстващите правописна анкета, съдържаща 24 думи и изрази, някои от които не отговаряха на книжовната норма, регламентирана с последния издаден в българия Официален правописен речник на Българския език от 2012 година. За решилите вярно теста бяха предвидени награди – книги от книжарницата-домакин. Оказа се обаче, че единици от присъстващите успяха да се справят с анкетата. Причината – множеството думи, които в миналото са били включени като правилни в българските правописни речници, но впоследствие са излезли от тях като остарели или некнижовни.

Кое е правилно – „айран“ или „айрян“, дублетни форми ли са „белна се“ и „бялна се“, защо след 2012-та се пише „издръжлив“, а отрицателната форма е „неиздържлив“ и дали пловдивчани говорят правилно, когато казват „оцеляли“? Това бяха само част от примерите, обсъдени по време на срещата. И още един пример от последния месец – доколко е верен изразът „Купуването и продаването на гласове е престъпление?“.  Да, става дума за два глагола и две действия, но престъплението е едно, смята д-р Гайдарова.

На достъпен и популярен език тя  анализира приемствеността и промените в кодификацията, посочи някои противоречия между отделните правописни речници и обясни подробно кои са най-често срещаните грешки при писане. Д-р Теофана Гайдарова апелира след като излезе нов речник, да се издава и помагало, в което да са посочени само промените в правописа и пунктуацията, заложени в него, за да може обикновеният български читател да се запознае с тях.

Промените в книжовната норма доказват, че българският език се развива, категорична беше д-р Гайдарова. По думите й обаче все повече хора пишат и говорят неправилно и това се дължи на много и различни причини. Те са изложени в новото изследване.

 

Подобни статии

Top