Изправят пред съда шофьор с фалшива книжка

Районната прокуратура предаде на съд 27-годишния Атанас Т., от гр. Брезово, за това, че съзнателно е използвал неистински официален документ.

Обвиняемият е с начално образование, грамотен е, но никога не се е явявал на изпит за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и не е придобивал такова у нас и в чужбина.

На 23 юни 2015 г. Атанас Т. е шофирал автомобил „Пежо 106“ от гр. Брезово в посока с. Стряма, обл. Пловдив. Той е бил спрян за проверка от полицай, който установил, че има разлика в подписа на Атанас в личната карта и шофьорската книжка.

Свидетелстството за управление на МПС е издадено в Република Румъния, като документът е фалшив и подписът не е на обвиняемия. Атанас Т. бил закупил ментето в Италия преди 3 год. за 250 евро.

След направена справка е установено, че Атанас Т. не е правоспособен водач. Техническа експертиза пък установила, че документът не е издаван от компетентните държавни органи в Румъния.

Обвинителен акт за съзнателно използване на документ с неистинско съдържание прокуратурата повдигна и срещу Васил Г., на 33 год., от Пловдив.

Обвиняемият е учил до трети клас, но преди 17 години се е сдобил с фалшива диплома за основно образование. През 2014 год. преминал шофьорски курс и заминал да работи в Германия.

На 26 май 2015 год. неговата сестра, с пълномощно, представила в сектор „Пътна полиция“ фалшивата диплома с цел да се издаде шофьорска книжка на брат й. Служителката обаче забелязала нередности в документа.

Техническа експертиза е установила, че дипломата за основно образование на Васил Г. е неистинска.

Районен съд-Пловдив, предстои да насрочи съдебни заседания по двете дела.

Подобни статии

Top