Трикове срещу махмурлук след Новогодишната нощ

Всеки е чувал поне 3-4 начина как преди дълга нощ с много пиене да предотврати махмурлука на следващата сутрин: пиене на мляко или много вода преди лягане, ядене на хляб и други.

Изследвания, цитирани от „Дейли мейл“, показват, че няколко стръка аспержи преди големия купон може да са достатъчни, за да не се събудим с натежала глава на следващия ден.

Проучване на Института по медицинска наука и на националния университет на Южна Корея, публикувано в специализирано списание за хранителната наука, показва, че аминокиселините и минералите, които се съдържат в този зеленчук, може да смекчат симптомите на махмурлук.

Освен това те помагат и за защита на черния дроб от токсините.

Корейските учени анализират компонентите на стръковете и листата от пресни аспержи и сравняват биохимичното им въздействие върху здравето на хора и плъхове респ. върху техните чернодробни клетки.

Д-р Б. Ѝ. Ким, шеф на научния екип, споделя: „Клетъчната токсичност значително намалява след третиране с екстракти от листата и леторастите на аспержите.

Тези данни доказват как биологичните функции на аспержите може да помогнат за облекчаване на махмурлука след употреба на алкохол и да защитят клетките на черния дроб.“

Изследователите също проучили кои части от аспержите по-добре предпазват от неприятните ефекти на махмурлука при злоупотреба с алкохол. Открили, че листата на аспержите имат по-високо съдържание на аминокиселини и минерали в сравнение с леторастите.

Това означава, че листата по-добре защитават черния дроб от увреждане и по-ефективно помагат срещу махмурлук.

Предишно проучване на корейски учени от националния медицински университет показа, че високото съдържание на аминокиселини в аспержите стимулира ензимни функции, които ускоряват разграждането на алкохола в организма.

Проф. Докбе Парк от университета установи в неформално проучване, че доброволците, които пият течности, съдържащи екстракт от аспержи, показват по-малко симптоми на макхмурлук.

Смята се, че аспержите помагат още като средство за борба с рака и срещу гъбичките и действат като диуретик.

„Дейли мейл“ изброява и други начини за избягване за неприятните ефекти от прекаляването с алкохол.

Филийка пълнозърнест хляб с печен боб и авокадо плюс чаша ябълков сок

Диетолог Aзмина Говинджи препоръчва тази рецепта. Бобът, авокадото и зърнените храни освобождават хранителната си енергия по-бавно. Това предотвратява огладняването и понижаването на кръвната захар, причинявани от алкохола. Ябълковият сок помага да останем хидратирани и съдържа витамин С, който често намалява при пиене на алкохол.

Агнешки пържоли със сладки картофи и грах, пробиотиново кисело мляко и чаша вода

Предложението е на д-р Сара Шенкър. Агнешкото месо е богато на протеини, докато сладките картофи бавно освобождават хранителната енергия. Освен това двата продукта съдържат цинк и витамин А, които са от жизненоважно значение за здравата имунна система и намаляват при прекомерна употреба на алкохол. Пробиотиновото кисело мляко помага сутрин при стомашни проблеми, причинени от тежките купони.

Сандвич с пушена сьомга, крема сирене, домати и банан и чаша портокалов сок

Препоръчва се от диетолога Карина Норис заради високото съдържание на калий, който помага за поддържане на нивата на течностите в организма при употреба на алкохол. Протеините в сьомгата и пълномасленото крема сирене също забавят скоростта на храносмилането и помагат срещу бързото намаляване на нивата на кръвната захар. Доматите, бананите и портокаловият сок помагат за поддържане на нивата на витамин В и С.

Бъркани яйца с ръжен хляб и чаша нискомаслено мляко

Предложението е на диетолога Фиона Хънтър. Тази комбинация осигурява баланс на въглехидрати и протеини и поддържа стабилни нивата на кръвната захар. Яйцата и млякото също така предоставят витамини и минерали, включително от група В, които помагат срещу вредните ефекти при прекомерното пиене.

Източник: trud.bg

Подобни статии

Top