Израелският посланик: ЕС да върне „Хамас“ в списъка с терористични организации

Израел протестира срещу решението на Общия съд на Европейския съюз /ЕС/ да извади „Хамас“ от списъка с терористичните организации на блока на 28-те. Това обяви в Пловдив израелският посланик у нас Шаул Камиса Раз. Той посочи, че Израел ще настоява пред Европейската общност да се отмени това решение на съда. Според дипломата държавата му ще протестира и срещу резолюцията на Евросъюза, с която се признава Палестина.

„За нас „Хамас“ винаги ще остане организация, която е терористична, която носи вината за 3000 убити израелци и това не може да се промени. Кой изстреля 7000 ракети от Газа към територията на Израел, кой отвлече трима ученици край Йерусалим и после ги уби, кой извърши 10 терористични акта, в които загинаха и израелци, и араби през последните месец и половина? Това е „Хамас“. Тя няма да смени идеологията си, защото тя е крайна организация, каквито са Ислямска държава, Ал Кайда и други подобни организации, които са за разрушаване на системата. Не разбирам защо направиха това! Израел разбира се протестира и изисква от ЕС да помислят отново и да включат отново „Хамас“ в терористичния списък, в който беше досега.“ – заяви израелският посланик.

По думите му решението на съда може да се обжалва в срок от три месеца.

Шаул Камиса Раз определи решението на Евросъюза за признаване на Палестина за равноправна държава като символично. По думите му обаче подобна позиция на Европа може да попречи на мира между израелци и палестинци.

Дипломатът беше категоричен, че израелският народ цени приятелството на България и страната ни ще продължи да бъде стратегически приятел на Израел.

Подобни статии

Top