Изринаха част от боклуците на Душко (ВИДЕО)

Вече знаете историята за Душко Абаджиев – Краля на клошарите в Пловдив. Знаете и къде живее 52-годишният бездомник – под звездите, почти в центъра на Пловдив – на бул. „Васил Априлов“ 69, съвсем до Второ районно. Този път отидохме при него с камера и микрофон.  Намерихме Душко да спи на един матрак насред боклуците, но като се появихме гостоприемно ни посрещна.

Разказа ни колко тежък и труден е животът му. И животът като цяло.

Душко е роден в Чирпан, но живее в Пловдив. Оказа се, че целият му род е с пловдивски корен. А баща му притежавал имоти на цяла улица в Кючук Париж. Разведен съм, имам син и дъщеря, разказва за живота си Душко. Но децата живеели с баба си и той не ги е виждал от години. Даже не ме познават, тъгува клошарят.

Душко твърди, че е на улицата още от дете. Познава я добре и не се страхува от нея. Не го е страх, че някой ще го нападне и ще му стори нещо. Предлагали само няколко пъти да го настанят в приют. Но не отишъл. Питам защо. А той сви рамене и каза – не мога да стоя там, трябва да съм навън.

Душко е убеден, че за да сполучи, човек трябва да има връзки. Без това не става, категоричен е клошарят. Боли го от отношението на хората. „Какво като съм клошар, аз също съм човек“, ядосва се 58-годишният мъж.

В момента Душко дори спи под звездите. Когато вали влиза в съседната постройка, но със страх, защото тя се е напукала и според него е опасно да живее вътре. Няма ток, нито вода. Готви си на газов котлон с малка бутилка – пак навън. Хладилникът му е природата – всичката храна, която има, държи отвън.

Душко разказва, че много неща може да се намерят в казаните. Освен дрехи, храна и играчки, е намирал също мобилни телефони, златни бижута и дори ключ на кола. Били на някакъв мъж – изхвърлил ги с боклука си. Той ги предал на негов съсед. После собственикът дошъл да го почерпи. Клошарят има мобилен телефон – и него намерил в казана. Показва ми sms с благодарности от друг човек – изпратени след година време за свършена услуга. За да получи прозвището „Крал на клошарите“, е поработил доста. Не е лесно да си крал, трудно се взема тази титла, усмихна ни се 52-годишния човек.

Душко е категоричен, че хората трябва да си помагат. Той самият помага на много хора да пренасят мебели, или пък въглища, дърва, а те му дават някой лев. Никога нищо не съм откраднал, всичко ми е от боклука, категоричен е човекът. Тези дни от „Чистота“ изринали част от намерените от него боклуци. Искат да ме махат, но май засега ще ме оставят тук, надява се Душко и разказва, че съседите не го искат – пречел им. Така и ни изпраща с усмивка и покана да дойдем пак.

От пловдивската социална служба са наясно с проблема на Душко. Според Надя Танева социалните работници са наясно със случая, но знаят, че той не иска да живее под покрив.

270 пловдивски бездомници преживяват през зимата благодарение на общинската социална служба. Когато застудее, повечето от тях сами отиват да се подслонят в Центъра за временно настаняване, а общинските служители издирват и приканват тези, които не са информирани за тази възможност.

Повечето бездомници в града не търсят услугите на социалната служба. За някои от тях животът под звездите е съзнателен избор. Но щом дойде зима и особено когато падне сняг, те разчитат на социалната служба, разказва директорът й Надя Танева: „Настаняваме ги в приют – в центъра за временно настаняване. Ако нямат лични документи съдействат за издаването на такива, ако имат придружаващи заболявания се вадят телкови решения, търси им се работа. След като останат в приюта не повече от три месеца, търсим тяхната последваща реализация“.

През зимния сезон броят на бездомниците в приюта логично расте. Студът гони хората без покрив от улицата и ги кара да търсят подкрепа. Много от тези хора получават пенсии и то доста добри, някои дори повече от 350 лв., но те харчат парите си основно за цигари и алкохол. „Имали сме такива случаи, в които сме ги настанявали за една нощ – получават топли дрехи, топла храна и още на другия ден, когато видят слънчевите лъчи те са навън отново и почти не се връщат. Самите те казват, че не могат да живеят между четири стени“.

По думите на Танева хората, които са си намерили работа излизат на квартира, като социалната служба им съдейства да си намерят жилище на добра цена. Настаняват ги и в други социални институции. Често се случва един и същи човек да обикаля социалните домове в Пловдив в продължение на три години, защото се търсят всички варианти, той да бъде социализиран.

 

 

 

Подобни статии

Top