Изследвайте се безплатно за ХИВ и СПИН в Пловдив - DC news

Изследвайте се безплатно за ХИВ и СПИН в Пловдив

Изследвайте се безплатно за ХИВ и Спин в Пловдив

За единадесета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването организира национална лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН главно с мобилни медицински кабинети. Инициативата ще протече от 4 август до 20 септември във всички 28 области на страната.

Над 30 000 души са се изследвали досега в подобни летни компании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора

Министерство на здравеопазването и екипът на Центъра по превенция на СПИН при община Пловдив припомнят, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :

–  кръвта;

– семенната течност;

– влагалищния секрет;

– майчината кърма.

Има три начина за предаване на ХИВ:

– полов – при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив);

– кръвен– при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица);

– от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:

– При постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус.

– При избягване на случайни сексуални контакти.

– При използване на презерватив при всеки сексуален контакт.

– При въздържание.

– Избягване на употребата на общи игли и спринцовки.

– Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.В цялата страна работят и 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, информация за които можете да получите на телефон 0 700 130 40.

За да сте спокойни може да се изследвате за ХИВ/СПИН безплатно и анонимно в КАБКИС – кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в сградата на Регионална здравна инспекция /РЗИ/-Пловдив /бивша ХЕИ/ ул.”Перущица”№1,ет.1,тел. 64-34-36.

Мобилни кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ ще бъдат разположени при следния график:05.08.2014г., гр.Хисар, 12.08.2014 г., Акваленд плаж – гр. Пловдив, 19.08.2014 г., гр. Асеновград, 26.08.2014 г., Гребна база Пловдив, 02.09. 2014 г., гр. Карлово, 09.09.2014 г., хижа „Здравец”, 16.09. 2014 г., гр. Нареченски бани.

 

От началото на годината над 115 000 души са се изследвали за ХИВ

Тази година са открити нови 113 българи с ХИВ–инфекция при изследвани на над 115 000 лица

По данни на Министерство на здравеопазването 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирали по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 29 юли 2014 г. От началото на тази година са открити нови 113 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 1 943 лица. В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са на мъже, а една четвърт – на жени. Според пътя на инфектиране 48% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 42% – при хомо/бисексуален контакт, а 10% – при инжекционна употреба на наркотици.

Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици.

Близо 27% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 58 лица, областите Пловдив – 12 лица, Пазарджик и Стара Загора – по 6 лица, Плевен – 5 лица, Хасково – по 4 лица, в областите Бургас, Варна и Русе – по 3 лица. Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност.

Над 115 000 души са се изследвали за ХИВ през първото шестмесечие на 2014 г. в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната. В изпълнение на ангажиментите на държавата Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Глобалният фонд подпомага работата на четири неправителствени организации, които оказват грижи и взаимопомощ за хората, живеещи с ХИВ в България. Тези организации са ситуирани в градовете София, Пловдив и Варна.

Към 30 юни 2014 г. общо 922 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 692 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. Комбинирата терапия и нейния мониторинг за всички нуждаещи се лица, живеещи с ХИВ/СПИН в България, се осигурява от Министерство на здравеопазването независимо от техния здравно-осигурителен статус. През 2013 г. от бюджета на МЗ са заделени над 12 милиона лева: за закупуване на 23 медикамента – 8 897 352 лв.; за диагностикуми – 3 276 902 лв.; а така също и за осигуряване на болнично лечение и амбулаторно проследяване на пациентите – 508 140 лв. През 2014 г. от бюджета на МЗ се предвиждат около 15 милиона лева, като са включени три нови медикамента. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и качеството им на живот. Дейностите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финасирана от Глобалния фонд се изпълняват от мрежа над 50 неправителствени организации, 19 КАБКИС, като за тази цел са разкрити 35 здравно-социални центъра за работа с най-уязвимите групи, както и 18 младежки клуба. За достигането на лицата от уязвимите групи на НПО и РЗИ са предоставени 17 мобилни медицински кабинета.

Със средства от Глобалния фонд се подкрепя функционирането и на 3 нископрагови метадонови програми за инжекционно употребяващ наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 400 места. За първите шест месеца на т. г. неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, са предоставили здравно-социални услуги на 34 376 лица от най-уязвимите групи, а така също и 40 845 деца и млади хора са обхванати в обучителни кампании. Раздадени са и над 680 000 безплатни презерватива при работа на терен, след консултиране и по време на кампании

 

 

 

Подобни статии

Top