Изследват диабета при децата в „Западен”

Мащабна акция, насочена към превенцията на захарния диабет в ранна детска възраст, стартира в район „Западен”. Администрацията в партньорство с Лайнс клуб „Филипополис” и Диагностично-консултативен център II в Пловдив ще извършат изследване на над 550 деца от детските градини в района.

„За мен здравето на децата определено е един от най-важните ми приоритети в работата. Смятам, че всички наши усилия трябва да са насочени най-вече към превенцията на тежките заболявания, каквото е диабетът. Именно затова благодаря на нашите партньори за прекрасната инициатива”, заяви кметът на район „Западен” Димитър Колев.

На среща с паст президента на Лайънс клуб „Филипополис” Анета Попова, управителя на ДКЦ II д-р Константин Сапунджиев и началник отдел Веселина Балджиева днес той уточни детайлите около програмата за превенция на диабета.

Кампанията ще стартира на 1 февруари от 8 часа сутринта в ЦДГ „Елица”, като ще продължи две седмици. През това време ще бъдат изследвани нивата на кръвна захар на общо 552 деца на възраст от 3 до 7 години. Техните родители са попълнили предварително изготвени специални анкетни карти, както и информирано съгласие за извършване на изследването. То ще се проведе чрез капка кръв в присъствието на техните родители. При установени завишени нива на кръвната захар, родителите ще имат възможност да направят безплатна консутация при ендокринолог във Второ ДКЦ.

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. По неофициални данни в България с диабет или в преддиабетно състояние са над 800 000 души. Специалистите сочат, че основните рискови фактори за развитието на болестта са фамилната обремененост и стресът, а откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

 

Подобни статии

Top