Изследват за диабет децата в „Западен”

диабет

48 малчугани бяха проверени тази сутрин за наличие на отклонения в нивата на кръвната им захар в ЦДГ „Елица”. При всички показателите бяха в норма.

Изследването включва леко убождане по пръста и взимане на капка кръв, а резултатите стават ясни веднага.

За да бъдат спокойни децата, изследването се извършва в присъствието на техен родител, а след процедурата те получават цветен печат на ръката, бонбон и чаша сок.

Утре организаторите ще посетят съседната детска градина „Звезда”, след което ще обиколят останалите детски заведения в района, като последна ще бъде ЦДГ „Мир”.

За да бъдат изследвани децата им, родителите са попълнили предварително изготвени специални анкетни карти, както и информирано съгласие.

При евентуално установени завишени нива на кръвната захар, родителите ще имат възможност да направят безплатна консултация при ендокринолог във Второ ДКЦ.

В следващите две седмици ще бъдат проверени нивата на кръвна захар на 550 деца  от всичките осем детски градини в район „Западен“.

По неофициални данни в България от диабет страда всеки шести човек. Специалистите сочат, че основните рискови фактори за развитието на болестта е фамилната обремененост и стрес.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top