Изтеглят опасни свещи за торта от пловдивския пазар

Свещи тип „фонтан за торта” ще бъдат изтеглени от пловдивския пазар. Причината е, че нямат указания за употреба и могат да бъдат опасни за децата.

Нерегламентираните стоки бяха установени при нарочна проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол и регионалната дирекция на комисията за защита на потребителите. Инспекциите за опасни стоки по магазините започват от днес и ще продължат до първи юни.

Екипите на Агенция за метрологичен и технически контрол и инспектори от Регионалната дирекция на комисията за защита на потребителите ще следят за качеството на стоките, етикеровката и документацията. В голяма верига магазини инспекторите засякоха свещи тип „фонтан за торта”, на които липсваше инструкция за употреба

„Когато няма „СЕ“ маркировка това означава, че продуктът е без оценено съответствие. Тоест ние не знаем вътре в тези свещи какво има. Може да отделят вредни газове , може да избухнат в един момент и това ги прави потенциално много опасен продукт, коментира  Тодор Кесяков от главна дирекция „Надзор на пазара“.

В първия проверен магазин бяха описани 13 пакета със свещите, които не отговарят на наредбата за пиротехнически изделия. „Това е за първи път. От много време този артикул се предлага на пазара, не сме имали проблеми досега, каза продавачката Ана Иванова.

В друг магазин на същата верига инспекторите установиха 44 пакета с подобни свещи. Управителят не се ангажира с информация за произхода на стоката. „Ние сме централен склад. Всичко се пазарува оттам и ни зареждат магазините. Не идва директно при нас ”, заяви управителят Стефан Кафтанджиев.

Още днес ще бъде издадена заповед за изтегляне на свещите от пазара. Предстои инспекторите да уставят вносителя, за да извършат проверка и на документацията. На магазините ще бъде съставена санкция, която е между 500 и 3 хил. лева.

Подобни статии

Top